MAJSTOR SVOJE KLASE

Thierry Omeyer: Gospodin koji je zaustavio vrijeme

23.01.2016 u 22:29

Bionic
Reading

Hrvatska je u vjerojatno ključnom ogledu druge faze EP-a u Poljskoj teško poražena od Francuske, a ponovno je jedan od najboljih u redovima 'tricolora' bio... znate već tko

Thierry Omeyer je s francuskom rukometnom reprezentacijom prvo veliko zlato osvojio na svjetskom prvenstvu 2001. godine. Od tada je neizostavni dio najbolje rukometne družine svih vremena i 15 godina kasnije u jurišu je na svoju desetu titulu! Ima i tri bronce, uz čudesan podatak da nikada nije izgubio veliko finale. Sve je lijepo tijekom prijenosa ove za Hrvate tužne utakmice objasnio RTL-ov sukomentator Zlatko Saračević.

'Bio sam na jednom trenerskom seminaru u Francuskoj gdje je domaći čovjek sat vremena izlagao prednosti obrane 5-1 i onda nakon cijelog tog govora zaključio... Ali to ništa ne vrijedi ako Titi ne skupi 15, 20 obrana.'

Ali on ih gotovo uvijek skupi. I u godini u kojoj će proslaviti 40. rođendan refleksi su mu kao u mačke. Sijeda glava samo dodatno utjeruje strah u kosti šuterima kojima čitave karijere uglavnom nabija komplekse, Thierry Omeyer kao da ne stari.


U njegovim godinama vratar može biti izuzetno koristan kao podrška nekom mlađem i svježijem, ali Omeyer i dalje suvereno drži poziciju u Francuskoj i najvećem kandidatu za osvajanje Lige prvaka, ultrabogatom PSG-u. Njegovom klupskom treneru Noki Serdarušiću pružen je golemi budžet da sastavi šampionsku momčad i nije imao dilema koga će kupiti da mu bud zadnja crta obrane. To je mogao biti samo Titi.

Takvih ovaj sport nije imao puno...


Danas je prepun iskustva, ali i dok je tek izrastao u legendu krasile su ga dvije kvalitet. Jedna za nakloniti se i jedna od koje se naježiš od užasa. Uvijek je bio najbolji kada su se igrale najveće utakmice i uvijek je protiv Hrvatske izgledao kao da ima treću ruku. Samo ga je Kopljar u Novom Sadu uspio 'bušiti' u kontinuitetu, ostalim Hrvatima (a često i Kopljaru) nije ostao u najljepšem sjećanju. Blago rečeno.

I tako, približava se 40. rođendanu. Umirovljuju ga mnogi već pola desteljeća, a iako mu svjećice jedna stanu na rođendansku tortu on je i sada skupio 16 obrana i trasirao Francuzima put prema lakoj pobjedi. Da, jednog je i zabio. Sve sa svim, Thierry Omeyer.