NA TO NISU MISLILI

Težak udarac za skijanje, propast ideje bez presedana u Svjetskom kupu

Bionic
Reading

I drugi ženski spust Svjetskog kupa u alpskom skijanju koji se trebao održati u nedjelju u Zermatt-Cerviniji otkazan je zbog vjetra, kao i prva utrka na rasporedu dan ranije, objavila je Međunarodna skijaška federacija (FIS)

'Zbog jakih udara vjetra žiri i organizacija odlučili su otkazati današnji spust', objavio je glasnogovornik FIS-a na društvenoj mreži Telegram kasno ujutro.

Ovo po tko zna koji put otkazivanje označava propast ideje novog talijansko-švicarskog skijališta bez presedana, najavljenu uz veliku pompu početkom 2022., ali koja se od tada nije održala nijednom iz čak osam pokušaja.

Prošle godine nedostatak snijega bio je glavni razlog svih utrka na programu, a ove je godine zbog vjetra organizatori otkazali muške utrke prošlog vikenda te dva ženska spusta zakazana za subotu i nedjelju.

Kao i dan ranije, organizatori su u nedjelju čekali do posljednjeg trenutka da donesu odluku, prvo su nekoliko puta odgodili start da bi ga konačna otkazali jer je vjetar ugrozio sigurnost skijašica koje su se trebali u punoj brzini spustiti niz 3000 metara staze i gotovo 700 metara visinske razlike.

U dvije godine u Zermatt-Cerviniji moralo je biti otkazano osam utrka u isto toliko pokušaja. Inauguracija 'Gran Becca', koja bi trebala otvoriti sezonu u brzim disciplinama, suočava se s realnošću ledenjaka koji je teško ukrotiti u ovo doba godine i na više od 3500 metara nadmorske visine.

Prekogranična utrka, prva u Svjetskom kupu, također je bila predmet kontroverzi u vezi sa značajnim logističkim sredstvima za pripremu staze, s helikopterima i bagerima na ledenjaku, što je u suprotnosti s ekološkim standardima.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

elite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'