ALBANCI NA MUKAMA

Teška dilema: Na Kosovu ne znaju za koga bi navijali

05.10.2016 u 12:48

Bionic
Reading

Reprezentacija Kosova u posljednji je tren uvrštena u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018, u sklopu kojih će u četvrtak u albanskom gradu Skadru zaigrati protiv Hrvatske (20:45). Zavrzlama s priznavanjem kosovskog nogometnog saveza u trenutku kad su igrači porijeklom iz ove zemlje rasprostranjeni u više europskih reprezentacija nije stvorila probleme samo Fifi, nego i samim navijačima

Kosovari su, naime, kroz godine borbe za samostalnost vlastite države razvili i navijačke osjećaje prema reprezentaciji Albanije, koja je ovoga ljeta prvi put nastupila na velikom nogometnom natjecanju – Euru u Francuskoj. U aktualnim kvalifikacijama Albanija igra u teškoj skupini G, sa Španjolskom, Italijom, Makedonijom, Izraelom i Lihtenštajnom, i teško je očekivati da mogu zauzeti neko od prva dva mjesta.

Utakmice skupine G igraju se istog dana kad i one skupine I, u kojoj igra Kosovo, pa je ekipa međunarodnog internetskog kolektiva Kosovo 2.0 tijekom prvog kola kvalifikacija napravila vrlo zanimljivu reportažu. Prateći paralelno utakmice Albanije i Makedonije u Skadru te televizijski prijenos te utakmice, ali i one Finske i Kosova na ulicama Prištine, reporteri Jack Robinson i Lura Pollozhani zaključuju da je međunarodno priznanje kosovske reprezentacije stvorilo grdne probleme u definiranju albanskog nacionalnog identiteta na Kosovu.


Albanski navijači u Skadru

U Skadru, na utakmici Makedonije i Albanije, među albanskim navijačima zapazili su zastave s imenima gradova poput Tetova, Gnjilana, Prištine, Kumanova ili Ulcinja – sve odreda mjesta u susjednim državama s velikim postotkom albanskog stanovništva. Na stadionu su razgovarali s pripadnicima navijačkih skupina iz Makedonije i s Kosova, poput Balista, Plisata i Ilirijske elite, koji oduvijek prate albanske 'crveno-crne', i ne pada im na pamet navijati za Kosovo. Kreshnik Hyseni iz Podujeva tako kaže:

'Naši junaci su se borili za to da 10 milijuna ima jednu državu, jednu naciju. Ljudi se nisu borili za ovo.' S njim se slaže i Fisnik Ismaili, zastupnik u kosovskom parlamentu, koji prepričava kako se molio za brži porođaj svog djeteta kako bi stigao u Newcastle na utakmicu Engleska – Albanija.

S druge strane, 19-godišnji Klevin iz albanskog grada Elbasana, Kosovar po ocu, raduje se što će moći navijati za obje reprezentacije. Nasuprot njemu, neki drugi albanski navijači bjesne zbog odluke pojedinih igrača da umjesto Albanije zaigraju za Kosovo.

'Što se mene tiče, reprezentacija Kosova ne postoji. To je kao kad bismo mi iz Koraba (planinski masiv između Albanije i Makedonije) rekli da trebamo imati svoju reprezentaciju, kaže Besmir iz Peshkopija.


Ovako se u Prištini pratila utakmica protiv Finske

U Prištini je situacija nešto drukčija. Na najvećem gradskom trgu Skenderbeg okupile su se stotine navijača koji su pratili prijenose obje utakmice na dva velika platna, postavljena s dvije strane spomenika Skenderbegu. Gzim Ajupi, navijač sa simbolima obje reprezentacije, sretno će ustvrditi:

'Mi smo jedini narod na svijetu koji ima dvije reprezentacije. Želim pobjedu Albanaca s Kosova i iz Albanije'. Vlasnik jednog prištinskog puba, Dardan Ibrahimi pak ukazuje na uspjeh Majlinde Kelmendi, zlatne kosovske džudistice na OI-ju u Riju.

'Nakon toga svi su zavoljeli našu himnu i našu zastavu. Pobjeda mijenja ljude. Imat ćemo bolju momčad od Albanije, i svi će zavoljeti Kosovo', kaže Ibrahimi.

Sve u svemu, sreća pa ove dvije reprezentacije nisu završile u istoj skupini, a isto bi se moglo reći i za reprezentaciju Švicarske koja također obiluje igračima albanskog podrijetla. Međutim, bit će zanimljivo pratiti nastavak ove priče kada u četvrtak Mario Mandžukić i društvo istrče na stadionu u albanskom Skadru. Hoće li možda netko od velikih navijača Albanije, koji ne simpatizira Kosovo, navijati za Hrvatsku?