lako je tako

Tek su izgradili stadion na kojem će se odigrati samo sedam utakmica, a čim SP završi nestat će kao da ga nikad nije ni bilo

02.04.2022 u 16:54

Bionic
Reading

Organizatori svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, a koje će se održati u studenome i prosincu ove godine, obećavaju sjajno prvenstvo. A već samim time što se održava u posve neuobičajenom terminu, jasno je da će takvo i biti

Mnoge kontroverze oko dodjele svjetskog prvenstva Kataru, a zbog čega se sumnjalo i u korupciju Fifinih djelatnika, polako padaju u zaborav. Glasni su (bili) i borci za ljudska, odnosno radnička prava, zbog smrti stotina radnika tijekom izgradnje stadiona.

No, od petka, kada je nogometna krema pohodila Dohu i održala ždrijeb skupina turnira, sve se više priča o čudu kojeg su usred pustinje napravili bogati Katarani.

Naime, za ovo SP napravljeno je osam novih stadiona, a koji će u sebi imati i klimatizacijske uređaje, u slučaju da vrućine budu prevelike.

Jedan od tih stadiona, a zove se 974, posebna je priča. Na tom će stadionu igrati reprezentacije Poljske, Meksika, Argentine, Brazila, Švicarske, Srbije, Portugala i Gane, te jedna utakmica osmine finala. Naime, ta je stadion sastavljen od 974 brodska kontejnera. S time što niti taj broj nije slučajan. Riječ je o pozivnom broju za Katar.

Stadion izgleda kao da je napravljen od golemih Lego kockica u raznim bojama. Osim toga, stadion se nalazi na samoj obali, što će osigurati odgovarajuću ventilaciju u unutrašnjosti stadiona. Kapacitet stadiona je 40.000 mjesta, a na njemu je prva službena utakmica odigrana 30. studenog 2021. godine tijekom Kupa arapskih nacija.

Zanimljivo, odmah nakon SP-a, stadion će biti demontiran i zamijenjen zelenim površinama.