daniel šarić za tportal

S hrvatskom reprezentacijom stigao je do jedne od najvećih pobjeda na SP-ima: Jasno je tko je favorit skupine...

02.04.2022 u 08:17

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak je na ždrijebu doznala suparnike na svjetskom prvenstvu u Kataru. Suparnici Dalićevoj momčadi u skupini F su Belgija, Kanada i Maroko

Hrvatska će SP otvoriti protiv Maroka 23. studenog u 11 sati po hrvatskom vremenu na stadionu Al Bayt u Al Khoru.

Četiri dana kasnije svjetskim doprvacima slijedi ogled protiv Kanade u 17 sati na stadionu Khalifa International u Dohi, a nastup u skupini Hrvatska će zaključiti 1. prosinca u 16 sati protiv Belgije na stadionu Ahmad Bin Ali u Al Rayyanu.

'Moramo biti itekako zadovoljni, naravno osim činjenice da u skupini imamo Belgiju koja je donedavno bila prva reprezentacija svijeta. No, osim Katara iz te prve jakosne skupine, koga god da smo dobili, to bi bilo u nekih pet posto razlike, dok suparnicima iz 3. i 4. skupine, možemo biti zadovoljni', rekao je za tportal bivši hrvatski reprezentativac Daniel Šarić, koji je svjetsko prvenstvo osjetio 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji. Bio je ovaj, danas 49-godišnjak, sudionik i ove senzacionalne pobjede Hrvatske nad Italijom od 2:1.

Bivši igrač Rijeke, s kojom je osvojio dva kupa Hrvatske, ali i maksimirskog prvoligaša s kojim je pet puta bio prvak Hrvatske, ovako je najavio rasplet skupine.

'Belgija i mi smo favoriti, definitivno. Naravno, ne treba podcjenjivati nikoga, ali jasno je tko je favorit skupine. Maroko je dobar, no kada mu izostanu igrači poput Hakima Ziyecha i Noussaira Mazraouija, posve je jasno da to nije momčad istih kapaciteta te da neće biti na nivou'.

Jasno je da bez tog dvojca Halilhodžićeva momčad nije ista, no marokanski izbornik itekako je upućen u mogućnosti Hrvatske i čime naša reprezentacija raspolaže?

'Apsolutno se slažem, jer Halilhodžić je iskusni lisac, pozna naš mentalitet i naše igrače, međutim, nije on jedini koji će se pripremiti za ovo SP. A to znači da će se i izbornik Dalić pripremiti za svoje suparnike i zbilja ne sumnjam u uspjeh hrvatske reprezentacije'.

Kanada je iz četvrtog pota možda i najjači suparnik?

'Tko god da je stigao na SP, stigao je s razlogom. Pa tako i Kanada. Osvojila je prvo mjesto u svojoj nogometnoj konfederaciji, što je jasan pokazatelj njezinih mogućnosti. Ima izuzetno dobrog lijevog beka, Alphonsa Daviesa, koji igra u Bayernu, ali nije on jedini koji bi mogao stvarati probleme. No, ne sumnjam u kvalitetu naših igrača'.

Hrvatskoj na ruku ide i raspored utakmica po skupini. Najtežeg suparnika, tj, Belgiju naši će igrači imati tek u trećem kolu?

'Definitivno je dobro da prva utakmica nije protiv najjačeg suparnika. Jer u tom slučaju, ako izgubiš, onda si pod velikim pritiskom u sljedećim utakmicama. Ovako vjerujem da će naši igrači već nakon prva dva kola imati osiguran plasman u sljedeći krug te da će utakmica protiv Belgije biti stvar jedna od onih lakših, odnosno u kojoj će se birati mjesto u sljedećem krugu natjecanja.'

Još je puno do SP-a, ali Hrvatska je već osjetila dašak tog katarskog glamura, a Dalić je imao prilike uigravati drugačiji sustav unutar momčadi?

''Je, to je dobro da su igrači već osjetili Katar. No, ove dvije utakmice tek su dio onoga što će izbornik iskoristiti da bi što bolje pripremio momčad. Puno je još vremena do svjetskog prvenstva, a u ove dvije utakmice protiv Slovenije i Bugarske, pokušavao je neke nove stvari. No, tek će Liga nacija biti ozbiljniji test. Iako, vjerujem, da s obzirom na puno vremena do početka SP-a, izbornik će sigurno još bolje posložiti momčad. Siguran sam da ćemo Mundijal dočekati spremni', zaključivao je razgovor Daniel Šarić, a onda ipak dodao.

'Možda bi ipak bilo bolje da smo umjesto Belgije izvukli Katar'.