REZULTATI ANKETE

Val optimizma zahvatio nogometnu Hrvatsku, ali raspored i nije tako povoljan. Ovo su mogući protivnici u slučaju prolaska skupine

02.04.2022 u 15:48

Bionic
Reading

Val optimizma zahvatio je Hrvatsku nakon izvlačenje Skupina Svjetskog prvenstva kojem će od 21. studenoga do 18. prosinca domaćin biti Katar

Od predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Marijana Kustića, preko izbornika Zlatka Dalića do navijača svi vjeruju u prolaz skupine F u kojoj su još Belgija, Maroko i Kanada.

Pokazuje to i anketa koju smo proveli među posjetiteljima tportala u kojoj gotovo 65 posto anketiranih vjeruje u prolaz skupine, njih 17,5 posto je neodlučno, a pesimistično je oko 13,5 posto čitatelja. Ostalih oko 4,5 posto Svjetsko prvenstvo ne zanima.

Podsjetimo, Vatreni otvaraju SP protiv Maroka 23. studenog u 11 sati po hrvatskom vremenu na stadionu Al Bayt u Al Khoru. Četiri dana kasnije svjetskim doprvacima slijedi ogled protiv Kanade u 17 sati na stadionu Khalifa International u Dohi, a nastup u skupini Hrvatska će zaključiti 1. prosinca u 16 sati protiv Belgije na stadionu Ahmad Bin Ali u Al Rayyanu.

S niti jedni od ovih protivnika Hrvatska se nije susretala na velikim natjecanjima, s Kanadom nije nikada igrala, s Marokom tek jednu prijateljsku utakmicu (pobjeda na jedanaesterce nakon 2:2), a s Belgijom osam, od kojih je šest bilo službeno (tri pobjede, tri poraza, dva neriješena susreta).

Što ako se optimistične prognoze ispune. Na koga Hrvatska može naletjeti u osmini finala? Osvojimo li jedno od prva dva mjesta mogući protivnici su nam oni is skupine E, a to su Španjolska, Njemačka, Japan, te pobjednik dvoboja Kostarike i Novog Zelanda.

  • +3
Maskote svjetskih prvenstava u nogometu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Evo što još morate znati o Svjetskom prvenstvu:

Svjetsko prvenstvo počinje 21. studenoga susretom Katara i Ekvadora, igrat će se na osam stadiona u pet katarskih gradova - Dohi, Lusailu, al-Wakrahu, al-Rayyanu i al-Khoru, a finalna utakmica je na rasporedu 18. prosinca.

  • +6
Stadioni Katar 2022 Izvor: Profimedia / Autor: Nick Potts / PA Images / Profimedia

To će biti drugo Svjetsko prvenstvo na azijskom kontinentu nakon onog u Južnoj Koreji i Japanu 2002., a prvo u arapskom svijetu te posljednje izdanje Svjetskog prvenstva na kojem nastupaju 32 reprezentacije jer će se broj sudionika povećati na SP 2026 na 48.

Zbog iznimno visokih temperatura u Kataru tijekom ljetnih mjeseci, ovo Svjetsko prvenstvo održat će se od kraja studenog do sredine prosinca, što ga time čini prvim mundijalom u povijesti koje se neće održati u svibnju, lipnju ili srpnju.

Također, ovo je bio i prvi ždrijeb SP-a na kome nisu poznati svi sudionici s obzirom na to da se još traže tri reprezentacije, koje moraju u lipnju izboriti plasman kroz dodatne kvalifikacije.

  • +51
Ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva u nogometu - Katar 2022, Doha 1.4.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Francuska brani naslov prvaka, a Hrvatska je svjetski doprvak.

Zlatko Dalić neće biti jedini Hrvat-izbornik u Kataru jer je izbornik Irana, koji je u skupini s Engleskom, SAD-om i pobjednikom europskog doigravanja.

Španjolska će se u svojoj skupini na Svjetskom prvenstvu 2022. suočiti s Njemačkom, Japanom i Kostarikom ili Novim Zelandom, dok će branitelj naslova Francuska igrati s Danskom, Tunisom i pobjednikom interkontinentalnog baraža. Katar, zemlja domaćin, imat će Nizozemsku, Senegal i Ekvador u svojoj skupini za svoje prvo Svjetsko prvenstvo.

U skupini D Argentina se sastaje sa Saudijskom Arabijom, Poljskom i Meksikom, a Brazil, rekorder s pet naslova, no posljednji prije 20 godina, bit će u vrlo jakoj skupini sa Srbijom, Švicarskom i Kamerunom.

Portugal, Urugvaj, Južna Koreja i Gana su u skupini G.