ODJECI MALOG EURA

Talijani dobili novog Pirla, Španjolci novog Iniestu

20.06.2013 u 07:01

Bionic
Reading

Nakon Europskog prvenstva za mlade, kako je i očekivano, najviše mogu biti zadovoljni sudionici finala, reprezentacije Španjolske i Italije, a posebno im zadovoljstvo mogu činiti nastupi pojedinih igrača

Iako je najbolji igrač turnira bio Thiago Alcantara, njegova uloga u Barceloni i dalje ostaje upitnom, pa nije niti isključeno da će ovoga ljeta preseliti iz katalonskog kluba. No, s obzirom kako je igrao na Euru, za njega bi se moglo i moralo naći više mjesta u momčadi Barcelone, pogotovo ako se u obzir uzme kako Xavi ne postaje mlađi. U momčadi se istaknuo i mladi igrač Real Sociedada Illarramendi, koji strahovito podsjeća na igrača koji je prve ozbiljne partije također pružao u dresu toga kluba – Xabija Alonsa.

Pogledajte što je Isco radio Rusima


No, možda i najveći dobitak španjolske reprezentacije potvrda je kvalitete vjerojatno najboljeg europskog mladog igrača, i dalje Malaginog dragulja Isca, koji je, kako i statistika pokazuje, bio igrač koji je uputio najviše ključnih lopti od sviju na turniru (gotovo četiri po susretu), te imao uvjerljivo najviše uspješnih driblinga – gotovo pet po susretu. Dominirao je terenom u svakoj utakmici i bio onaj igrač koji je na terenu sposoban individualnom kvalitetom stvarati višak prostora za suigrače. Njegovo kretanje i lakoća koraka neodoljivo podsjeća na Andresa Iniestu, a ovo je prvenstvo bilo šlag na tortu njegove sjajne sezone.


Iako su uvjerljivo savladani u finalu rezultatom 4:2, Talijani također mogu biti zadovoljni. Pokazali su odličan nogomet, ali i potvrdili da imaju zamjenu za Andreu Pirla, čovjeka koji je ključan kotač svakog njihovog uspjeha. Nakon dobre sezone u PSG-u, Marco Verratti među svojim je vršnjacima pokazao kako je sposoban iz pozadine kontrolirati igru svih 90 minuta, a sve do finala bio je čovjek koji je sa 100 dodavanja u prosjeku bio prvi u tom segmentu na Euru. Kako su Španjolci momčad koja ubija posjedom nakon finala je pao tek na treće mjesto, ali je i dalje jedini ne-Španjolac, koji je odigrao značajan dio turnira, a svejedno je gotovo na samom vrhu.

Što se ostalih reprezentacija tiče, najviše su razočarali Englezi koji su još jednom potvrdili da nema nove generacije koja bi ih mogla odvesti u vrh europskog nogometa, kao i Nijemci, koji su zapeli u grupi, iako su došli s velikim ambicijama.

Veratti je Izraelce 'zavezao u čvor'