SELEŠ JE TREBALA BITI NAJBOLJA

'Taj je bolesnik uništio povijest svjetskog tenisa'

02.05.2013 u 11:56

Bionic
Reading

Posljednjeg dana travnja 1993. godine Günther Parche povukao je nož i upropastio karijeru Monike Seleš. Tim je povodom i legendarna Martina Navratilova izjavila da je u tom trenutku promijenjena povijest ženskog tenisa

'Osvojila bi Monika još mnogo naslova - sigurno bi uzela najviše grand slamova, više i od Margaret Court (24) i Steffi Graf (22). Njemica nije imala protiv koga igrati, a taj Günther Parche, za kojeg se kasnije ustvrdilo da je psihički bolesnik, promijenio je tijek teniske povijesti, u to nema sumnje', rekla je Navratilova, tenisačica koja je osvojila 18 grand slam naslova.

Mary Joe Fernández, bliska prijateljica Selešove, slaže se s razmišljanjima Martine Navratilove.

'Ljudi zaboravljaju da je Monika do tada osvojila devet naslova na najvećim turnirima, što je za 19-godišnjakinju nevjerojatna karijera. Da je nastavila karijeru u tom smjeru, osvojila bi ih sigurno dvostruko više i podigla bi tenis na znatno viši nivo.'

Podsjetimo, u četvrtfinalnom dvoboju turnira u Hamburgu, u kojem je Monika Seleš igrala protiv Bugarke Magdalene Malejeve, Nijemac Günther Parche stigao je do klupe na kojoj je sjedila u to vrijeme jedna od najboljih svjetskih tenisačica Monika Seleš i zabio joj nož u leđa. Nažalost, Novosađanki je nakon tog događaja karijera praktički prekinuta pa je ostala uskraćena za osvajanje jedinog od četiri grand slama koje nije osvojila - a to je bio Wimbledon.

Naime Seleš je uzela devet naslova na najvećim turnirima, a 1991. i 1992. godine osvajala je i Australian Open, Roland Garros i US Open te je tih godina završavala kao prva igračica WTA liste. Napadač Parche optužen je nakon incidenta, a kako je utvrđeno da je psihički bolestan, osuđen je na dvije godine uvjetne kazne i psihološki tretman.