pogledajte golove

Ta divna španjolska noć! Barci spektakl u Parizu, Atletico bolji od Dortmunda

10.04.2024 u 23:00

Bionic
Reading

Uz brojne preokrete odigrali su nogometaši PSG-a i Barcelone prvu četvrtfinalnu utakmicu Lige prvaka u Parizu prepunu prilika, a na kraju su slavili gosti s 3-2 (1-0). Atletico je u Madridu slavio protiv Borussije Dortmund 2-1 (2-0).

Uz brojne preokrete odigrali su nogometaši PSG-a i Barcelone prvu četvrtfinalnu utakmicu Lige prvaka u Parizu prepunu prilika, a na kraju su slavili gosti s 3-2 (1-0).

Barcelona je povela golom Raphinhe u 37. minuti, ali je početkom drugog dijela uslijedio preokret. Ousmane Dembele i Vitinha su zabijali za 2-1 u 48. i 50. minuti. Imala je i Barcelona odgovor na to pa je Raphinha u 62. pogodio za 2-2, dok je konačnih 3-2 za Barcelonu postavio Andreas Christensen.

U uvodnom dijelu susreta svaka je momčad jednom zaprijetila, za PSG je pokušao Mbappe, a za goste Lewandowski. Potom su uslijedili još ozbiljniji pokušaji na obje strane. U 18. minuti je domaći igrač Mendes sve sam napravio, ali je goste spasio Araujo. Na drugoj strani, dvije minute kasnije, opet je u glavnoj ulozi bio Nuno Mendes koji je taj put spasio svoju momčad nakon udarca Lewandowskog, izbivši loptu s vratarske linije.

Igralo se otvoreno s obje strane pa se nije trebalo dugo čekati na nove šanse. U 23. minuti je odlično pucao Raphinha, ali je na mjestu bio vratar PSG-a Donnarumma. Dosta bolje je igrala Barcelona u tim trenucima pa je deset minuta kasnije opet pokušao Raphinha

Sasvim zasluženo Katalonci su poveli u 37. minuti. Loše je na ubačenu loptu reagirao Donnarumma, a sve je iskoristio vrlo raspoloženi Brazilac Raphinha koji je pogodio prazna vrata za 1-0 Barcelone.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arenasport/Youtube

Cijela priča u Parizu okrenula se u nekoliko minuta drugog poluvremena. Prvo je Dembele u 48. minuti izjednačio na 1-1, nakon što je strelovito pogodio pod gredu, u bliži kut. Samo dvije minute kasnije PSG je poveo 2-1. Točna i lijepa akcija okrunjena je pogotkom Vitinhe za 2-1.

U nastavku susreta se igra potpuno rasplamsala, a razlika u odnosu na prvih 45 minuta je bila ta što su se šanse počele i realizirati. Barcelona je izjednačila na 2-2 u 62. minuti. Tek što je ušao u igru Pedri je asistirao Raphinhi, a ovaj je lijepo po drugi put na ogledu svladao domaćeg vratara i vratio Barcelonu u igru.

Uslijedile su potom dvije odlične šanse Parižana, ali prvo je Araujo u 71. minuti spriječio da se Barcola upiše u strijelce, dok je u 74. Dembele pogodio okvir vrata. Kazna je uslijedila na drugoj strani u 77. minuti. Gundogan je ubacio iz kornera, a Chirstensen se naklonio i glavom pogodio za vodstvo gostiju i konačnih 3-2.

  • +14
1/4 finale Lige prvaka, PSG - Barcelona Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Nogometaši madridskog Atletica stekli su minimalnu prednost u prvom četvrtfinalnom ogledu Lige prvaka, na domaćem terenu svladali su dortmundsku Borussiju 2-1 (2-0).

Madriđani su oba pogotka postigli u prvom poluvremenu, a strijelci su bili Rodrigo De Paul u četvrtoj te Samuel Lino u 32. minuti. Gol nade Borussia je postigla u 81. minuti, a strijelac je bio Sebastien Haller.

Od početka je Atletico krenuo sa silovitim presingom te je bilo vidljivo kako se nogometaši iz Dortmunda nisu snašli u takvom okruženju. Odmah na startu ogleda, nakon sjajne lopte Griezmanna, bolje je morao reagirati Morata, ali je zato Atletico poveo u četvrtoj minuti.

Petljali su vratar Kobel i Maatsen, a lopta je došla do Rodrigo De Paula te je Argentinac vrlo jednostavno zabio za 1-0 domaćina. U uvodnih dvadesetak minuta imao je Atletico još dvije poluprilike, prijetili su Griezmann i Morata, dok Borussia (D) s loptom nije mogla na startu dvoboja stići niti do sredine travnjaka.

Prvi ozbiljniji dolazak pred suparnička vrata Borussia je imala nakon pola sata igre. Nakon kornera Nmecha je pucao preko vrata, a samo dvije minute kasnije bilo je 2-0. Opet su obrambeni gostujući igrači petljali, a domaćin je takvo što opet kaznio. Griezmann je lijepo asistirao Samuelu Linu koji lako pogađa za 2-0.

Krajem prvog poluvremena napokon se probudila i Borussija. U 43. minuti dalekometni udarac je poslao Maatsen, ali je vratar Atletica Oblak odlično reagirao na taj niski udarac, dok je minutu kasnije pucao Sancho, ali neprecizno.

  • +19
1/4 finale Lige prvaka, Atletico Madrid - Borussia Dortmund Izvor: EPA / Autor: JUANJO MARTIN

Nastavila je njemačka momčad napadati i u nastavku susreta. Nizale su se šanse pred Oblakom, pokušavali su Fuellkrug, Sabitzer i Sancho, ali Atletico je iz tog suparničkog naleta izašao neokrznut. Domaći strateg Diego Simeone i Atletico odlučili su u nastavku čuvati rezultat te čekati moguću šansu kroz kontranapad kako bi dodatno povećali prednost.

Inače iznimno čvrsti Atletico dosta je jednostavno odbijao nalete Borussije koja je djelovala sporo u igri, a često i bezidejno u napadačkoj fazi. Između 70. i 80. minute opet je terenom zavladao Atletico, ali nije to pretočio u treći pogodak. I onda je uslijedio bljesak na drugoj strani. Bila je to prva, veća pogreška domaće obrane u 81. minuti, a sve je iskoristio Haller za pogodak, smanjenje na 1-2 i buđenje nade Borussije da može proći u polufinale.

Mogli su gosti i do izjednačenja, ali je udarac Bynoe-Gittensa u 87. minuti završio na gredi, kao i onaj Brandta glavom u 96. minuti.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arenasport/Youtube

Dortmund će biti domaćin uzvratnog dvoboja 16. travnja.