VELIKANI ZA VELIKANA

Svjetske super zvijezde odale priznanje Muhammadu Aliju

26.07.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Iako teško pokretan zbog Parkinsonove bolesti, legendarni se teškaš pojavio na humanitarnoj večeri koju je organizirala udruga Sports For Peace. Priredbu je vodio slavni glumački par Angelina Jolie i Brad Pitt

Brojne sportske i estradne zvijezde okupile su se u srijedu navečer u londonskom muzeju Victoria&Albert kako bi odale priznanje jednom od najvećih sportaša svih vremena, američkom boksaču Muhammadu Aliju.

Iako teško pokretan zbog Parkinsonove bolesti, legendarni se teškaš pojavio na humanitarnoj večeri koju je organizirala udruga Sports For Peace. Priredbu je vodio slavni glumački par Angelina Jolie i Brad Pitt, a prisutni su, između ostalih, bili i glazbenik Bob Geldof, vozač Formule 1 Lewis Hamilton, glumica Rosario Dawson…

U ime velikog boksača, nazočnima se obratio njegov brat Rahman.

'Muhammad je iznimno sretan i ponosan što je ovdje. Bio je dio američke olimpijske reprezentacije 1960. godine i drago mu je što je ponovno na Igrama. U Rimu je osvojio zlato, a uvjeren je da će Amerikanci i ove godine dominirati', poručio je Rahman Ali.

Nekadašnji njemački tenisač Boris Becker naglasio je kako se osjeća privilegiranim što je u društvu najvećeg živućeg sportaša.

'Predstavljao je svoj sport diljem svijeta. Od sportaša je postao mirotvorac, globalni ratnik i glasnogovornik borbe za ljudska prava. Njegov je život nevjerojatan', kazao je Becker.

Ali je u Rimu 1960. osvojio zlatno olimpijsko odličje koje je, prema priznanju u autobiografiji, kasnije bacio u rijeku Ohio kao znak prosvjeda protiv rasizma s kojim se, unatoč silnim uspjesima na sportskim borilištima, svaki dan suočavao.