jedan od najutjecajnijih

Svijet atletike u suzama; preminula je istinska legenda, olimpijski pobjednik koji je napravio revoluciju u svojoj disciplini

13.03.2023 u 21:00

Bionic
Reading

Bivši američki atletičar Dick Fosbury, olimpijski prvak iz 1968. godine, koji je revolucionirao skok u vis tehnikom koja sada nosi njegovo ime, preminuo je u nedjelju u 76. godini, objavio je u ponedjeljak njegov agent

'Teška srca moram objaviti da je dugogodišnji prijatelj i klijent Dick Fosbury preminuo mirno u snu rano u nedjelju ujutro nakon kratkog povratka limfoma', napisao je njegov agent Ray Schulte na Instagramu.

On je bio jedan od najutjecajnijih sportaša u povijesti atletike. Osim što je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1968. u Mexico Cityju skokom od 2,24 m što je bio olimpijski rekord, napravio je revoluciju u disciplini skoka u vis tehnikom 'leđa-prvo', sada poznatom kao Fosbury Flop, koju su usvojili gotovo svi današnji skakači u vis.

Njegova metoda bila je sprint dijagonalno prema šipki, zatim zakrivljenje i skok unatrag preko šipke, što mu je dalo mnogo niže središte mase u letu nego tradicionalne tehnike. Atletičari su prije njega pri preskoku koristili prevrtanje na trbuh ili škare.