hns objavio

Svih deset prvoligaša ispunilo uvjete licenciranja, pa i Dinamo za europske utakmice. Dakle, 'modri' ne sele iz Maksimira

17.06.2020 u 11:49

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni savez (HNS) kao davatelj licence završio je Središnji postupak licenciranja klubova donošenjem konačnih odluka o UEFA licencama, licencama za I. HNL i Licencama za II. HNL za natjecateljsku 2020/21. godinu.

U prvom stupnju Središnjeg postupka, od prvoligaša samo Interu nije odobrena licenca za sljedeću sezonu, kao niti drugoligašu Orijent 1919. Međutim, Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a prihvatilo je njihove prigovore pa su oba kluba dobili licence za nastup u Prvoj HNL.

UEFA licence za 2020./21. dobilo je osam klubova, Dinamo, Gorica, Hajduk, Istra, Lokomotiva, Osijek, Rijeka i Slaven.

Licence za Prvu HNL dobilo je 12 klubova, Dinamo, Gorica, Hajduk, Istra, Lokomotiva, Osijek, Rijeka, Slaven, Šibenik i Varaždin, Inter i Orijent 1919.

Licence za Drugu HNL dobilo je 25 klubova, dok su ŽNK Dinamo, ŽNK Osijek i ŽNK Split dobili licence za Uefa Ligu prvakinja 2020./21.

'Uvjet za UEFA Licencu, UEFA Licence za Ligu prvakinja, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL je da klub, tražitelj licence ispunjava kriterije koji nose oznaku 'A' iz pet skupina kriterija, a to su: Sportski, Infrastrukturni, Administracija i stručno osoblje, Pravni i Financijski. Ispunjenje kriterija s oznakom 'B' nije uvjet za licencu, ali tijela za licenciranje zbog neispunjenja tražitelju mogu izreći kaznu, dok kriteriji s oznakom 'C' imaju status preporuke i primjer su dobre prakse,' poručili su iz HNS-a.

Ispitivanje i ocjena ispunjenja kriterija obavljali su se po procedurama propisanima Pravilnikom o licenciranju klubova HNS-a (izdanje 2019.), Uefinim Pravilnikom o licenciranju klubova i financijskom fair-playu (izdanje 2018.) i Uefinim Standardom kvalitete licenciranja klubova (izdanje 2012.), kojima su propisana načela, metode i procedure ocjenjivanja ispunjenja kriterija i upravljanja sustavom.

'Središnji postupak provodio se uz strogu primjenu načela povjerljivosti i neovisnosti svih osoba koje u ime davatelja licence sudjeluju u postupku licenciranja klubova,' dodaje HNS.

Uz molbe klubova za odgovarajuću licencu, pregled i procjenu dostavljene dokumentacije i informacija, ocjenu ispunjenja kriterija obavio je Odjel za licenciranje klubova HNS-a.

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2020./21.godinu sudjelovao je dosad najveći broj klubova (43 kluba), od kojih su tri kluba tijekom Središnjeg postupka licenciranja odustala od molbe za licencu, te je zaprimljeno gotovo 7.800 različitih dokumenata, izvješća i očitovanja koje su tražitelji licence dostavili kako bi dokazali ispunjenje kriterija.

O procjeni statusa ispunjenja kriterija tražitelji licence tijekom Središnjeg postupka licenciranja pravovremeno su obavještavani, kao i o preporukama za njihovo ispunjenje, putem lista provjere koje su klubovi-tražitelji licence tijekom postupka primili od Odjela. Tijela za licenciranje HNS-a, Komisija za licenciranje (1. stupanj) i Žalbeno tijelo za licenciranje (2. stupanj), neovisno i samostalno su obavili procjene sve raspoložive dokumentacije, dokaza, očitovanja i izvješća sadržanih u dosjeu svakog od klubova, te ocijenila ispunjenje kriterija i donijela odgovarajuće odluke u skladu s odredbama Pravilnika.