ep u rukometu

Šveđani u šoku; EHF je odbio njihovu žalbu, a obrazloženje je više nego smiješno

27.01.2024 u 13:22

Bionic
Reading

Disciplinska komisija Europske rukometne federacije (EHF) odbila je žalbu Švedskog rukometnog saveza (SHF) zbog gola kojim su Francuzi izjednačili na 27:27 i izborili produžetke, a potom i pobjedu za plasman u finale Europskog prvenstva u Njemačkoj

Žalba je podnesena zbog nekorištenja Video pregleda (VR) za provjeru posljednjeg slobodnog udarca, a odbijena je uz objašnjenje da suci nisu dužni koristiti videotehnologiju.

Naime, Francuska je u posljednjim trenucima susreta uspjela doći do suparničkog deveterca, gdje im je s istekom vremena dosuđen prekršaj. Šveđani su postavili živi zid ispred Elohima Prandija, ali je Francuz uspio snažnim šutom poslati loptu između ruku švedskih igrača i pod gredu za izjednačenje na 27:27.

Francuska je u produžetku bila bolja i na koncu je slavila 34:30 izborivši plasman u finale Eura.

Šveđani su nakon utakmice protestirali tvrdivši kako je Prandijev gol neregularan, a potom su uputili i službeni prigovor. Branitelji naslova smatraju kako su makedonski suci Slave Nikolov iGjorgji Načevski trebali spornu situaciju pregledati na videu.

  • +11
Francuska - Švedska, Euro 2024. Izvor: EPA / Autor: Christopher Neundorf

'Žalba je podnesena zbog nekorištenja Video pregleda (VR) za provjeru posljednjeg slobodnog udarca za Francusku u 60. minuti utakmice. Nakon pomne procjene situacije, povjerenstvo je odlučilo da je korištenje VR tehnologije diskrecijsko pravo EHF sudaca, a ne obveza. VR se koristi samo kada suci ozbiljno sumnjaju u donošenje ispravne odluke ili kada nisu u stanju ispravno sagledati situaciju. Samo je odluka sudaca ili delegata hoće li koristiti VR', objavio je EHF.

Sada više nema nikakvih dvojbi, u nedjelju će u finalu EP-a igrati Francuska i Danska. Nakon što je Francuska na dramatičan način došla do finala Eura izbacivši u polufinalu branitelje naslova, Danska je to isto ostvarila pobjedom 29:26 protiv Njemačke.