FIFA_SP_2018.svg

mogu li naši do kraja?

Sve je jasnije tko će stajati hrvatskoj reprezentaciji na putu do finala!

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 24.06.2018 22:37
  • Objavljeno 24.06.2018 u 22:32
Bionic
Reading

Nakon drugog kruga grupne faze gotovo smo sigurni da će Hrvatska svoj dvoboj osmine finala igrati 1. srpnja u Nižnji Novgorodu, a najveći izazov na putu do finala Svjetskog prvenstva trebao bi joj biti četvrtfinalni dvoboj...

Hrvatska je zahvaljujući impresivnim pobjedama protiv Nigerije i Argentine osigurala prolaz u nokaut fazu natjecanja, a u utorak u Rostovu na Donu ostaje joj tek odraditi utakmicu s Islandom, odmarajući ključne nogometaše za osminu finala.

  • +41
SP 2018., skupina D: Hrvatska - Argentina Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Dalićeva družina gotovo će sigurno ući u nokaut fazu kao prvoplasirana u skupini D, osim u slučaju debakla protiv Islanđana i uvjerljivog trijumfa Nigerije protiv Argentine, u što baš nitko ne vjeruje pa možemo prilično sigurno ustvrditi da će naši svoj prvi susret u kojem nemaju pravo na pogrešku igrati u večernjem terminu 1. srpnja u Nižnji Novgorodu.

Potencijalni protivnici su Francuzi, Danci ili Australci, ali prema svemu viđenom na ovom SP-u, ako ne bude kalkulacija ili iznenađenja u zadnjem kolu Danska je momčad koju će naši morati pobijediti ako žele među osam najboljih izabranih vrsta svijeta. Riječ je o kvalitetnoj ekipi koja je procvjetala otkad se riješila Nicklasa Bendtnera i predvođena Christianom Eriksenom može stvoriti probleme svakome, ali Hrvatska će svejedno biti jasan favorit u tom dvoboju.

U četvrtfinalu bi zatim protivnik trebao biti pobjednik skupine B ili drugoplasirani iz skupine A. Tu se smiješi repriza okršaja s Portugalcima s posljednjeg Eura, potencijalni protivnici su također Urugvaj i domaćin Rusija, ali najizglednije je da će se s druge strane terena naći Španjolci.

Unatoč šokovima koje je Hierrova izabrana vrsta prošla, trebala bi s visokom razlikom svladati Maroko pa proći osminu finala te zaigrati protiv naših navečer 7. srpnja u Sočiju, što bi bila iznimno teška utakmica s jednim od favorita turnira.

No, ako bi hrvatska reprezentacija prošla dalje, u polufinalu 11. srpnja u Moskvi joj se nude protivnici po mjeri. Naime, kaos u drugom dijelu ždrijeba uzrokovan krizom Njemačke dovodi do toga da bi se u tom dijelu mogli kao pobjednici skupina naći Japanci i Meksikanci te Švicarska i Belgija kao drugoplasirani.

  • +40
SP u nogometu, skupina D: Hrvatska - Nigerija Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Niti jedna od tih ekipa ne bi utjerala strah u kosti Hrvatskoj, iako Belgijci igraju vrlo dobro, ali postoji mogućnost da se Englezi probaju porazom ugurati u ovaj dio ždrijeba, a možda i Brazilci nekim remijem sa Srbijom kako bi izbjegli sraz s Njemačkom, na onoj drugoj, težoj strani.

Po toj logici mogla bi i Francuska kiksati protiv Danske i izbjegavati Argentinu pa na naše, ali nećemo ići toliko daleko, držat ćemo se ovaj put očekivanih rezultata.

U svakom slučaju, put se čini ugodnim za hrvatsku reprezentaciju koja bez sumnje ima priliku ponoviti uspjeh legendarne generacije iz 1998. godine, ali činio se i prije dvije godine na Euru (Portugal, Poljska, Wales) pa smo zapeli već na prvoj prepreci. Idemo onda radije korak po korak...