slučaj doping

Suspendirani Mario Vušković prošao i poligraf; u Njemačkoj mu prijete zatvorskom kaznom, a on poručuje da je nevin

07.02.2023 u 13:05

Bionic
Reading

Mario Vušković, bivši igrač splitskog Hajduka, započeo je svoju borbu kako bi dokazao da nije svjesno uzeo doping

Tako se iz njemačkih medija doznaje kako je 21-godišnji Splićanin Mario Vušković, prošli tjedan izašao pred sud Njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu. Razlog je njegov pozitivan nalaz na doping-testu sredinom studenog prošle godine kad je – kao igrač HSV-a – suspendiran do daljnjega.

No, u prilog mu nikako ne ide činjenica kako su sredinom prošlog mjeseca rezultati B uzorka potvrdili rezultate A uzorka na eritropoetin, supstancu koja se smatra dopingom.

No, nakon tog nalaza Vušković se odlučio na poligrafsko ispitivanje te se uputio u Englesku, a njemački Bild doznaje kako je uspješno prošao detektor laži. Prema poligrafskom ispitivanju postoji svega jedan posto vjerojatnosti kako je namjerno uzimao doping.

Uskoro Vušković ponovno izlazi pred sud Njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu, a njegova obrana bazira se na tome da tada nije znao dobro njemački jezik te nije bio detaljno upoznat sa svojim pravima. Naime, Vušković je uvjeren kako čašica koju je dobio za davanje urina nije bila propisno zatvorena tj. da je bila kontaminirana.

No, po njemačkom zakonu, ako primjerice Vušković ne uspije dokazati da je nedužan, čeka ga oštra kazna. U najboljem slučaju čeka ga četverogodišnja suspenzija, a ako mu sud ne uvaži da nije namjerno uzimao doping čeka ga zatvorska kazna.