KAD OBUČEŠ DRES...

Šuker uvjeren da se to više nikada neće ponoviti pa Španjolcima objasnio što Hrvate razlikuje od drugih

15.11.2018 u 06:48

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker nada se kako će se Španjolska 'malo opustiti' u četvrtak te je uvjeren kako se neće ponoviti utakmica od prije dva mjeseca kada je Hrvatska doživjela poraz od 0:6

Prvi čovjek HNS-a prvo se osvrnuo na debakl na otvaranju Lige nacija.

'Boli me utakmica sa Španjolskom. Imam veliko poštovanje prema njoj, to je moj drugi dom. No barem smo izbjegli okršaj na Svjetskom prvenstvu', rekao je Šuker u intervjuu za španjolske sportske novine Marca.

Španjolska je na svjetskom prvenstvu ispala u osmini finala pa je Hrvatska u četvrtfinalu odmjerila snage s Rusijom. No u rujnu je u Elcheu, na startu Lige nacija, pobijedila Hrvatsku sa 6:0 nanijevši joj najteži poraz ikada.

'Znam da se neće ponoviti Elche. U toj utakmici su naši igrači bili pali nakon Svjetskog prvenstva, a Španjolska je momčad visoke razine', uvjeren je Šuker dodavši: 'Naš cilj je plasirati se na Europsko prvenstvo.'

Hrvatska u četvrtak u Zagrebu mora pobijediti Španjolsku (20.45 sati), a onda i Englesku u nedjelju u Londonu da bi izborila završni turnir Lige nacija. 'Vatrene' će predvoditi najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić.

'Nevjerojatno što je postigao. Čitav svijet ga obožava zbog njegove igre, zbog skromnosti, zbog mirnoće. On predvodi momčad te smo ponosni što ga imamo. Nadam se da će još puno godina igrati za reprezentaciju', izjavio je Šuker.

  • +9
Zadnji trening uoči utakmice Hrvatska - Španjolska u Ligi nacija Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Šuker, koji je igrao za Real Madrid od 1996. do 1999. godine, vjerovao je da će Modrić dobiti nagradu za najboljeg nogometaša svijeta u 2018.

'Da, zbog svega što je osvojio s Real Madridom i Hrvatskom. Modrić je iza sebe imao 4,5 milijuna stanovnika jedne male zemlje. Dobro je da nisu pobijedili Messi i Ronaldo, a nadam se da će Modrić osvojiti i Zlatnu loptu (nagradu koju će idući mjesec dodijeliti časopis France Football)', napomenuo je predsjednik HNS-a.

Šuker kaže kako je Hrvatska osvojila srebrnu medalju u Rusiji zbog zajedništva.

'S jednom loptom, navijačima i 11 igrača na terenu i trenerima ujedinili smo čitavu zemlju. I to u trenutku kada svijet svakim danom postaje sve razjedinjeniji. To je također naša pobjeda', rekao je.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

U posebnom sjećanju ostala mu je utakmica osmine finala s Danskom u kojoj je Hrvatska nakon 1:1 pobijedila na jedanaesterce.

'Kada ustanem i razmišljam o Svjetskom prvenstvu sjetim se utakmice s Danskom. Bila je to atomska bomba. Promašen penal (Modrić), primljeni gol na samom početku...sve ono što se ne smije dogoditi na Svjetskom prvenstvu. No to smo nadišli. Znam kako funkcionira svlačionica i znam kada u očima igrača mogu vidjeti pobjedu, kada se u zraku osjeća pobjeda', rekao je.

'Znao sam da ćemo napraviti nešto veliko, da ćemo pobjeđivati, da ćemo zabiti jedan gol više od Rusije, jedan više od Engleske...To se osjećalo u svlačionici, u autobusu, u hotelu...Imam to iskustvo iz 1998. godine, a to sam sada opet bio osjetio. Zato sam bio miran. Uoči utakmice s Engleskom sam rekao da ćemo pobijediti upravo zbog jedinstva koje je vladalo', dodao je Šuker.

On je kao igrač 1998. godine osvojio s Hrvatskom brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj gdje je bio i najbolji strijelac prvenstva.

'Tada smo bili treći, a sada drugi. Napravili smo iskorak. Jedino što mogu obećati jest da ćemo smanjiti idući korak. Natječe se 211 zemalja pa sam ponosan što smo drugi', rekao je.

  • +9
Liga nacija, skupina 4: Španjolska - Hrvatska Izvor: Profimedia / Autor: Pablo Garcia/UESyndication/PIXSELL/UESyndication/PIXSELL

Smatra da je Hrvatska izgubila s 2:4 od Francuske u finalu jer nije primijenjena video tehnologija za pomoć sucima u ključnim trenucima utakmice.

'Bit će potrebno razjasniti do kuda može ući VAR, mogu li se samo analizirati stvari koje se dogode u kaznenom prostoru ili također na čitavom terenu. Hrvati protestiraju jer smatraju da nije bilo prekršaja nakon kojeg je postignut prvi gol. Tehnologija ti prvo pomogne pa te ubije. FIFA i UEFA moraju razgovarati i vidjeti što se može učiniti', poručio je Šuker.

Šuker naglašava kako Hrvati imaju nešto posebno što ih možda razlikuje od drugih naroda.

'Imamo nešto prilično jasno. Kada obučeš dres, imaš na sebi grb i čuješ himnu...ništa drugo nije važno. Tada je svejedno zarađuješ li 20 milijuna dolara, 200 ili 20.000. U tom trenutku znamo da igramo 11 protiv 11 i da je potrebno pobijediti. U Hrvatskoj tada nitko ne gleda tko je iz kojeg kluba, svi su Hrvatska. San sve djece u Hrvatskoj je obući Modrićev dres s brojem 10 ili onaj Mandžukićev ili Perišićev. To je tako u nogometu ali i u ostalim sportovima', ispričao je.