SKUPŠTINA HNS-A

Šuker još četiri godine na čelu, Mamić prvi dopredsjednik

14.04.2014 u 16:00

  • +7

Redovna izborna skupština HNS-a

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap

Bionic
Reading

U dvorani Kornati zagrebačkog Hypo centra danas je održana Skupština Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je dosadašnji predsjednik Davor Šuker ponovno dobio povjerenje prisutnih zastupnika.

Davor Šuker ostat će na čelu Hrvatskog nogometnog saveza iduće četiri godine. Odlučili su tako zastupnici na izbornoj Skupštini HNS-a održanoj u Zagrebu. Proslavljeni reprezentativac i Zlatna kopačka Svjetskog prvenstva 1998. godine, Davor Šuker, bio je jedini kandidat za predsjednika Saveza te je, prema očekivanju, dobio jednoglasnu podršku 48 skupštinara. Šuker je na čelo Saveza prvi puta izabran 2012. godine, a sada je dobio povjerenje voditi HNS naredne četiri godine.

'Velika mi je čast biti predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i boriti se za hrvatski nogomet kao što sam to nekada činio na terenu. Uvijek mi je bila želja vratiti nogometu ono što mi je dao i mislim da kroz ovu funkciju to mogu učiniti na najbolji način. Čestitam svima koji su danas izabrani i siguran sam da ćemo odlično surađivati', izjavio je Šuker nakon ponovnog izbora te nastavio:

Prihodi i rashodi

Zastupnici u Skupštini jednoglasno su prihvatili Izvješće o radu IO-a i drugih tijela, kao i Prijedlog Završnog računa za 2013. i Plana za 2014. godinu koji su predstavili voditeljica financijskog odjela Ružica Bajrić i predstavnik revizora.

U 2013. godini ukupno ostvareni prihodi iznosili su 77.789.168,22 kune, a iz salda fonda prenesena su sredstva u iznosu od 19.411.685,94 kune, što ukupno iznosi 97.200.854,16 kuna. Ukupni rashodi za 2013. godinu iznosili su: 97.200.854,16 kuna.

'Relevantni pokazatelji potvrđuju da su spomenuta sredstva utrošena racionalno, planski i štedljivo', rekla je Ružica Bajrić.

Za 2014. godinu prihodi su planirani u iznosu od 193.000.000,00 kuna, a rashodi u iznosu od 164.000.000,00 kuna. Planirani višak prihoda nad rashodima iznosio bi 29.000.000,00 kuna.

'Impresivno je vidjeti koliko smo postigli u samo dvije godine i zato bih se zahvalio svima u nogometnoj obitelji koji su dali doprinos ovim uspjesima. Pozivam sve da tako i nastave raditi, uvijek u interesu hrvatskog nogometa i uz respekt i solidarnost prema drugima. Vaša podrška obvezuje me da nastavim davati svoj maksimum za razvoj hrvatskog nogometa. Obećajem da u upravo to i činiti. Budimo ponosni!'

Osim o predsjedniku Saveza, Skupština je glasovala i novom sastavu Izvršnog odbora. U Izvršni odbor izabrani su: Ante Vučemilović-Šimunović, Božo Galić, Zdravko Mamić, Đuro Bukvić, Drago Lucić, Davor Ivić, Damir Mišković, Ante Kulušić, Alojzije Šupraha, Nenad Horvatić, Robert Markulin, Stjepan Merkaš, Dubravko Galović, Slavko Prišćan, Marijan Kustić, Korado Soldatić.

Predsjednik Šuker je predložio, a članovi Skupštine prihvatili, da za pet dopredsjednika budu odabrani Zdravko Mamić (prvi dopredsjednik), Ante Vučemilović-Šimunović, Ante Kulušić, Damir Mišković i Đuro Bukvić.

Radi usklađivanja mandata funkcije izvršnog predsjednika s funkcijom predsjednika, Damir Vrbanović dobio je novi četverogodišnji mandat kao prvi operativac Saveza.

Skupštinu je pozdravnim govorom otvorio Davor Šuker, prisjetivši se prvo preminulih nogometnih djelatnika u proteklom razdoblju, od Vlatka Markovića preko Ivana Turine i Alena Pamića do Roberta Komena i Josipa Kužea, da bi potom nastavio govoreći o uspjesima raznih hrvatskih selekcija u prethodnom razdoblju:

'Rezultati na travnjaku prvi su kriterij uspješnosti svake nogometne organizacije, a HNS se može pohvaliti iznimnim sportskim uspjesima u proteklom razdoblju. ‘A’ reprezentacija je svojim plasmanom na Svjetsko prvenstvo dala snažan vjetar u leđa cijeloj nogometnoj organizaciji i omogućila maksimalne uvjete za daljnji razvoj nogometa. Zamislite, točno na 102. rođendan HNS-a, 13. lipnja, naš grb, naš dres i naše kockice bit će na slikama i u kadrovima svih svjetskih medija nakon spektakularnog otvaranja protiv Brazila. To je nevjerojatna promocija, čast i privilegija za hrvatski nogomet', rekao je, između ostaloga, Šuker prije nego je nastavio govoreći o drugim selekcijama HNS-a:

'Posebno nas veseli što nas čeka i blistava budućnost. Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja je u posljednjem ciklusu izborila sva tri svjetska prvenstva. Mlada reprezentacija odlično gura u kvalifikacijama, a istodobno smo poboljšali uvjete za rad u ženskim i malonogometnim selekcijama. Po prvi puta nakon 13 godina plasirali smo se na Europsko prvenstvo u futsalu kroz kvalifikacije i tamo ostavili odličan dojam izborivši četvrtfinale.'


Na Skupštini je govorio i član Izvršnog odbora Uefe, izaslanik europske nogometne organizacije, Rumunj Mircea Sandu.

'Kada bismo govorili o uspjesima hrvatske reprezentacije trebalo bi nam mnogo vremena. To ne bi bilo moguće bez odličnog rada u nogometnoj organizaciji. To je dokaz kontinuteta i kvalitete, što moramo pohvaliti, kao i rezultate mladih reprezentacija. Čestitam i puno sreće u Brazilu'.

'Sve to ne bi bilo moguće bez mudrog rukovodstva Vlatka Markovića, vrlo poštovanog u europskom nogometu. UEFA cijeni HNS-ov doprinos svim projektima europskog nogometa. Sretno sa skupštinom, kao i svim budućim aktivnostima', dodao je Sandu.

Mamić i huligani

Za govornicom je bio i Zdravko Mamić koji je čestitao Davoru Šukeru, ali se dotaknuo i huligana.

'U Hrvatskoj nema rasizma, to poručujemUEFA-i, ali zbog nekih navijača i jednog stadiona, gdje meni viču cigane Dinamo je već sankcioniran igranjem pred praznim stadionom. Sljedeći put će nas izbaciti. Svjedoci smo jednog pakla, na sreću, samo na određenim stadionima. Pojedine huliganske grupe žele nametnuti na tribinama svoja pravila igre. Tražim od Skupštine i IO HNS-a, sudaca i delegata, da obavljaju posao i počnu provoditi regule koje traži UEFA', rekao je Mamić.

Bivši glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza, Ante Pavlović, dobio je nagradu za životno djelo, koju mu je predao predsjednik Šuker.

'Ova skupština mora proći s izrazom ponosa jer nitko kao Davor Šuker nije dao toliki doprinos hrvatskom nogometu, a sad će dvije milijarde ljudi vidjeti naš dres. Svi moraju biti ponosni jer to što je HNS učinio za promociju ove države, to nitko ne može. Želim vam da što više unaprijedite ove vrijednosti', rekao je Pavlović.

Nakon formalnih razrješenja zastupnika, predsjednika i članova IO-a konstituiran je novi saziv Skupštine, prihvaćena je odluka o izmjenama Statuta kao i Disciplinskog pravilnika.

Prije izvješća o radu Izvršnog odbora i drugih tijela u 2013. godini, Davor Šuker podsjetio je na neke od uspješnih projekata Saveza:

'Temelj uspjesima na terenu je kvalitetna nogometna organizacija. U protekle dvije godine ostvarili smo brojne poslovne i organizacijske ciljeve i postavili podlogu za razvoj novih krucijalnih projekata za hrvatski nogomet poput Lige 10, nogometnog centra na Sveticama, regionalnih centara ili preseljenja u vrhunske nove prostore.'

Tehnički direktor HNS-a, dr. Romeo Jozak, u kratkoj je prezentaciji predstavio skupštinarima projekt nacionalnih razvojnih kampova.

Prije samog izbora predsjednika, jedini kandidat Davor Šuker govorio je o planovima za naredno razdoblje:

'Sretni smo zbog skorog početka gradnje nogometnog centra, a već smo najavili plan o gradnji takve infrastrukture po Hrvatskoj. Približit ćemo se navijačima i kroz vrhunski izložbeni prostor i multimedijski centar, a nastavit ćemo ulagati u ljude, u infrastrukturu i kvalitetne projekte. Želimo ulagati u domaći nogomet, želimo nasmijana dječja lica u Vukovaru i na Lastovu, želimo da svi imaju uvjete za bavljenje nogometom.'

Šuker nije zaboravio ni izazove koji čekaju HNS:

'Ne bježimo od izazova koji su pred nama, a koji su plod gospodarske situacije, financijske neimaštine i problema u društvu. Pojačali smo svoj angažman u borbi protiv rasizma i diskriminacije, ali moramo učiniti još više. Naša je zadaća i obveza dati maksimalan doprinos borbi protiv rasizma, diskriminacije i neprihvatljivog ponašanja na tribinama, ali i borbi protiv ilegalnog klađenja i namještanja utakmica. U tomu moramo pokazati nultu stopu tolerancije.'

Za predsjednika Arbitraže HNS-a izabran je Damir Primorac, za dopredsjednika Igor Rakić, a za tajnika Vladimir Iveta.

Za revizora Saveza imenovan je Price Waterhouse Coopers.

'Budimo ponosni na našu A reprezentaciju. Budimo ponosni na naše mlađe dobne uzraste, na našu žensku i malonogometnu reprezentaciju. Budimo ponosni na naše klubove, naše trenere, suce i igrače, veterane, amatere i manjine. Osigurajmo svjetlu budućnost hrvatskom nogometu. Budimo ponosni!', zaključak je starog i novog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, Davora Šukera.