NISU NAPRAVILI NIŠTA

Sudski proces koji prati cijeli svijet; oko 90 američkih sportašica traži od FBI-a odštetu veću od milijardu dolara: Vrijeme je da odgovarate

Bionic
Reading

Oko 90 američkih sportašica predvođenih višestrukom olimpijskom pobjednicom Simone Biles, koje su bile žrtve spolnog zlostavljanja od strane liječnika američke gimnastičke reprezentacije Larryja Nassara, zahtjevaju više od milijarde dolara odštete od FBI-ja, koji nije spriječio djelovanje osuđenog zlostavljača, kad je to mogao učiniti

Naime, agenti FBI-ja su 2015. znali za optužbe o spolnom zlostavljanju gimnastičarki, ali nisu ništa poduzeli. Američki gimanstički savez je agentima u saveznoj državi Michigan proslijedili prijavu o spolnom zlostavljanu tri sportašice, ali oni nisu poduzeli nikakve istražne radnje niti su obavijestili predstavnike savezne policije.

Nassar je još više od godinu dana nastavio zlostavljati svoje žrtve, prije nego što je 2016. uhićen nakon prijava o zlostavljanju na sveučilištu Michigan na kojem je radio kao liječnik. U istražnom postupku je priznao krivnju za sva kaznena djela koja su mu stavljena na teret, a 2018. mu je izrečena zatvorska kazna do 175 godina za zlostavljanje mladih gimnastičarki koje su bile pod njegovom skrbi.

Odštetni zahtjev koji su Nassarove žrtve uputile u proceduru ima dosta dobre izglede za realizaciju ili u vidu pozitivne presude ili izvansudskom nagodbom. Naime, čak je i direktor FBI-ja Christopher Wray prošle godine u kongresu govorio o tom slučaju i priznao da je federalna policija mogla djelovati i zaustaviti Nassara 2015., ali to nije učinila.

Prema saveznom zakonu vladine agencije moraju se očitovati na odštetne zahtjeve u roku od šest mjeseci. Ako se to ne dogodi, slučaj će završiti na sudu.

'Vrijeme je da FBI odgovara', izjavila je bivša američka državna gimnastička prvakinja Maggie Nichols.

Osim nje i Simone Biles, među gimnastičarkama koje traže novčanu odštetu su osvajačice zlatnih olimpijskih medalja Aly Raisman i McKayla Maroney.

Biles i Maroney su u rujnu prošle godine svjedočile pred senatskim odborom o višegodišnjem seksualnom zlostavljanju koje se događalo pod Nassarovim nadzorom. Tijekom saslušanja, gimnastičarke su se obrušile na FBI zbog loše vođene istrage, a Biles je optužila agenciju za namjerno ignoriranje Nassarovih žrtava.