KRAJNJE JE VRIJEME

Sudačke greške zbog kojih se uvodi tehnologija

13.07.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Kardinalne pogreške sudaca Larrionde i Rosettija na utakmicama osmine finale Svjetskog prvenstva razotkrile su sve slabosti Fife koja se godinama opirala uvođenju tehničkih pomagala. Na netom završenom prvenstvu svjedočili smo pogreškama suca od kojih su neke koštale reprezentacije daljnjeg nastupa

Nakon što su Larrionda i Rosetti napravili teške propuste previdjevši pogodak, odnosno zaleđe, javio se prvi čovjek Fife Sepp Blatter koji je nakon velike bure koja se digla priznao greške i najavio kako će se ubuduće uvesti pomoć tehnologije. Napokon!

Netom završeno prvenstvo, kažu studije Fife, donijelo je 96-postotnu točnost njihovih odluka. Iako 'samo' četiri posto grešaka se na prvi pogled čini malo, neke od njih su zaista mogle promijeniti tijek prvenstva.

Suci su zbog nepostojećeg prekršaja poništili pogodak Amerikanca Edua protiv Slovenije iako je pogodak bio sasvim regularan. Zatim je u utakmici između Brazila i Obale Bjelokosti napadač 'carioca' Luis Fabiano rukom spustio loptu i podigao vodstvo na 2:0. Premda bi Brazilci i bez te 'pomoći' svladali 'slonove', ostaje gorak okus da je sudac previdio igranje rukom brazilskog napadača.

No problemi sudaca tu ne staju. Na utakmici između Alžira i SAD-a sudac je pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton kapetanu Alžira Antheru Yahiji zato što je ovaj mirio svoje suigrače koji su bili nezadovoljni nekim odlukama glavnog djelitelja pravde. Sjetimo se zatim utakmice između Italije i Novog Zelanda kada je 'all whitesima' priznat pogodak iz čistog zaleđa.

Nepriznati Lampardov gol


Kulminacija sučevih pogrešaka dogodile su se u osmini finala, i to u dvije utakmice. Prvo je na utakmici između Njemačke i Engleske sudac Larrionda previdio čisti Lampardov gol (lopta je ušla barem pola metra). Da je taj gol priznat, rezultat bi bio 2:2 i tko zna kako bi na kraju utakmica završila. Istog dana, ali kasnije, nova utakmica i nova velika pogreška. Ovoga puta oštećen je Meksiko jer je Argentinac Tevez postigao prvi pogodak iz zaleđa, a sudac Rosetti ga priznao.

Dosta se polemiziralo o situaciji u četvrtfinalnom ogledu između Urugvaja i Gane kada je Luis Suarez u zadnjim sekundama produžetka rukom namjerno obranio čisti pogodak. Dobio je crveni karton za to, Ganci su imali jedanaesterac, ostalo je povijest. No danas se javljaju oni koji smatraju da je Suarezova kazna (jedna utakmica neigranja) preblaga te da njegov potez zaslužuje osudu, a ne pohvalu.

Ako je tražimo dobru stranu sučevih pogrešaka na Svjetskom prvenstvu, onda kažimo da je barem napravljen ogroman pritisak na konzervativnu Fifu koja će pokrenuti proces uvođenja tehnologije da se ovakve greške eliminiraju. Naravno, to jednom Meksiku ili Engleskoj neće biti utjeha, ali barem da se i to dogodilo da Fifa mijenja svoje poglede.