UZ POMOĆ SUDACA

Njemačka pregazila Englesku za četvrtfinale

27.06.2010 u 17:50

Bionic
Reading

Njemačka nogometna reprezentacija sa 4:1 je pregazila Englesku te ušla u četvrtfinale. Vodili su Nijemci 2:0, Englezi smanjili na 2:1, a onda je sudačka trojka oštetila Engleze ne priznavši regularni pogodak Franka Lamparda. U nastavku su Nijemci zabili još dva laka gola

Njemačka se osvetila Engleskoj za poraz u finalu 1966. godine. Osim što su izbacili Engleze, suci su im pomogli na gotovo identičan način kao i tada Englezima. Naime, Lampard je u 38. minuti pucao, pogodio vratnicu, a od nje se lopta odbila iza gol-crte, no sudačka trojka na čelu s Urugvajcem Larriondom nije mu priznala pogodak.

No sve je krenulo u smjeru Njemačke još od prvog sučevog zvižduka. Njemačka je preuzela kontrolu na sredni terena i već u 5. minuti preko Özila prvi put zaprijetila Jamesu. Englezi su nešto pokušavali preko Milnera, ali Boateng je bio u velikoj formi i bez problema zaustavljao sve njegove pokušaje.

Osim što nisu mogli parirati na sredini terena, Englezi su puno griješili i u obrani, a prvu takvu grešku, u kojoj su sudjelovali Terry i Upson, Miroslav Klose pretvorio je u vodstvo. Bio je to njegov 50. gol u dresu 'elfa'. Tek primljeni pogodak natjerao je Engleze na nešto življu igru. Međutim, do gol prilike opet su stigli Nijemci. Odličnu akciju Khedire i Müllera zapucao je Klose, a sljedeću koju su imali u 33. minuti Podolski je pretvorio u veliku prednost od 2:0.


Radost Nijemaca trajala je tek četiri minute, a onda se Upson iskupio za grešku kod prvog gola. Naime, pratio je let lopte koju je uputio Gerrard i onda glavom pogodio za 1:2. Uslijedila je već spomenuta situacija u kojoj suci nisu priznali Lamapardov gol i pitanje je kako bi se utakmica okrenula da su Englezi stigli do 2:2.

Ovako je u drugom dijelu, iako je Engleska imala inicijativu, Njemačka igrala mudrije i strpljivije, čekajući da se Engleska još više otvori. U 67. Schweinsteiger je odlično povukao kontru po lijevoj strani, ušao u 16-erac i dodao do Müllera kojem nije bilo teško zabiti za 3:1.

Šlag na tortu, odnosno veliku pobjedu Njemačke, postavio je Müller svojim drugim golom. Samo tri minute nakon prethodnog gola dotukao je na gotovo identičan način Engleze. S time što je ovog puta asistent bio Özil. Do kraja utakmice Englezi gotovo da nisu ni pomislili na postizanje pogotka, već na čuvanje mreže, kako se kući ne bi vratili potpuno poniženi. Njemačkoj je ovo 11 pobjeda nad Engleskom u 32 dosadašnje utakmice.

Njemačka će u četvrtfinalu igrati s pobjednikom dvoboja Meksiko - Argentina.

NJEMAČKA - ENGLESKA 4:1
BLOEMFONTEIN; Stadion Free State, gledatelja 40.510; Sudac Jorge Larrionda (Urugvaj)

Strijelci: 1:0 Klose (20), 2:0 Podolski (32), 2:1 Upson (37), 3:1 Müller (67), 4:1 Müller (70)

Njemačka: Neuer; Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng, Müller (od 72. Trochowski), Khedira, Schweinsteiger, Podolski, Özil (od 83. Kiessling), Klose (od 72. Gomez).
Engleska: James; Johnson (od 87. Wright-Phillips), Upson, Terry, A. Cole; Milner (od 64. J. Cole), Gerrard, Lampard, Barry; Defoe (od 71. Heskey), Rooney