NIJE U IGRI SAMO EURO

Strašan pritisak na hrvatskim igračima; ovoliko milijuna eura jedan osvojeni bod još nikada nije donosio

16.11.2019 u 14:44

Bionic
Reading

Nogomet je danas ogroman biznis pa nije ništa čudno da se uspjesi reprezentacija i klubova gledaju i kroz novac. Hrvatski nogometni savez zadnjih godina može zadovoljno trljati ruke

Prošle godine mogli smo uživati u čarobnom putu hrvatske nacionalne vrste na svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje je osvojeno drugo mjesto. To je bio uvjerljivo najveći uspjeh hrvatskog nogometa koji je znala vrednovati i Fifa pa je samo na račun novčanih nagrada u blagajnu HNS-a sjelo 24 milijuna eura, a gdje je tu još dio iz 2018. od sponozora, marketinških djelatnosti, televizijskih prava, ulaznica...

U 2019. blagajna se nastavila puniti manjim tempom od prodanih ulaznica za utakmice kvalifikacija za Euro, naplatom televizijskih prijenosa, pokojim novim sponzorskim ugovorom, ali glavni jack-pot očekuje se u subotu na Rujevici protiv Slovačke (20.45).

Hrvatskoj je dovoljan bod da bi osigurala izravan plasman na novo veliko natjecanje – Euro 2020., a ulog nije samo nastup na kontinentalnoj završnici najboljih reprezentacija nego i izdašna nagrada Uefe.

  • +3
Trening reprezentacije na Rujevici Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Naime, HNS će automatski dobiti 9,25 milijuna eura izbori li odlazak na Europsko prvenstvo, a tamo bi se zarada mogla dodatno uvećati.

Podsjećamo, svaka pobjeda u skupini donosi 1,5 milijuna eura, plasman u osminu finala dva milijuna eura, četvrtfinalisti će zaraditi po dodatnih 3,25, polufinale donosi pet milja, finale sedam, a pobjeda u finalu deset milijuna eura. Ukupno bi maksimalna zarada za osvajača mogla biti 34 milijuna eura.

Hrvatska - Slovačka, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: tportal / Igor Soban, Ivo Cagalj, Sanjin Strukic, Slavko Midzor, Igor Kralj

No neka se prvo izbori Euro, pokupi prva nagrada od 9,25 milijuna eura, pa će sve biti lakše, a što se tiče podjele ovih devet i nešto milijunčeka ona ide u korist Saveza u odnosu na igrače 55-45%. Dakle, HNS-u u slučaju plasmana pripada 5,1 milijun eura, nogometašima 4,15, ali od toga iznosa još 20% ide stručnom stožeru.