NIKAD BOLJE

Oni su najljepša priča kvalifikacija za Euro; nakon jednog kreirali i drugo nogometno čudo

15.11.2019 u 10:07

Bionic
Reading

Kvalifikacije za Euro 2020. zauvijek će ostati upisane u Andorskom nogometnom savezu kao povijesne, jer je njihova reprezentacija promijenila svoje skromne nogometne knjige

Andora od 1960. do 1996. nije sudjelovala u kvalifikacijama za kontinentalnu završnicu, a prvi nastup došao je u rujnu 1998. (za Euro 2000.) kada je upisan poraz od Armenije (3:1). Bio je to početak katastrofalnog niza nogometnog liliputanca koji je upisao čak 56 izgubljenih utakmica u nizu u sklopu kvalifkikacija za Euro (uključujući i ove).

No Andora je u ovim kvalifikacijama prekinula tu crnu seriju te je 11. listopada ove godine, u svojoj 57. utakmici kvalifikacija, svladala Moldaviju 1:0 pogotkom Valesa iz 63. minute. Prvi bodovi za tu malu zemlju u povijesti kvalifikacija za Euro, prva pobjeda...

Zatim je 14. listopada uslijedio poraz od Islanda (2:0), a nogometaši Andore točno mjesec dana kasnije opet su kreirali malo čudo.

Naime, Andora je u Elbasanu kod Albanije odigrala 2:2. Za domaćina su zabijali Balaj (6) i Manaj (55), a junak Andore bio je krilni napadač Cristian Martinez (igrač FC Andore) koji je mrežu tresao u 18. i 48.

To je bio povijensi prvi bod Andore u kvalifikacijama za EP na gostujućem terenu.

Inače, kolo prije kraja, Andora čak nije zadnja u skupini nego je na petom mjestu sa četiri boda, jedan više od Moldavije. Možda će tu i ostati što bi također bio najbolji rezultat Andore, odnosno po prvi puta ne bi završila na začelju skupine.