TREĆI NA SVIJETU

Strašan podatak sa SP-a na koji su u Dinamu ponosni!

18.06.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Nogometna škola Dinama poznata je u svijetu i dobila je brojna priznanja i nagrada za sjajan rad, a posljednje u nizu stiglo je od CIES-a (International Centre for Sports Studies) iz Švicarske. Naime, po broju 'proizvedenih' igrača koji su trenutno na Svjetskom prvenstvu u Brazilu Dinamo je – treći klub svijeta!

Kriteriji za istraživanje su bili da je igrač od 15 do 21 godine najmanje tri godine bio u klubu i koliko je nastupa imao za prvu momčad. Kada se sve izračuna Dinamo je s osam igrača koji su odigrali 812 utakmica za prvu momčad, iza Feyenoorda i Barcelone, treći klub svijeta!

Nema popisa koji pokazuje koliko su kvalitetne nogometne škole klubova diljem svijeta, a da pri vrhu istoga nema Modrih. Tako onaj posljednji koji su napravili Švicarci, Player development ranking, kako su ga nazvali stavlja Dinamo u sami svjetski vrh. Što su točno i kako računali?

Naime, radi se o igračima koji su trenutno na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a prošli su nogometnu školu i zaigrali za prvu momčad istog kluba. Tako su Švicarci uzeli broj igrača koji su u dobi od 15 do 21 najmanje tri godine proveli u klubu, računali i broj utakmica za prvu momčad do svoje 23. godine i – Dinamo je treći klub na svijetu. Modri trenutno u kadru Hrvatske imaju osam igrača koji zadovoljavaju te uvjete, a to su: Šime Vrsaljko, Vedran Ćorluka, Luka Modrić, Mateo Kovačić, Milan Badelj, Eduardo da Silva, Dejan Lovren i Oliver Zelenika. Ovih osam igrača je za prvu momčad Dinama odigralo ukupno 812 utakmica.

'Pobjednik' je nizozemski Feyenoord koji, kao i druga Barcelona, ima devet igrača na Svjetskom prvenstvu, ali u korist nizozemskog kluba je presudio broj odigranih utakmica (882 protiv Barceloninih 783). Upravo zbog tog kriterija se tek na sedmom mjestu nalazi Deportivo Saprissa s Kostarike koji ima također devet igrača, ali su odigrali znatno manje utakmica; tek 445.

Cijeli popis liga (na kojem je Hrvatska sjajna deseta) i klubova (daleko ispod Dinama ima još hrvatskih klubova) možete pogledati OVDJE