Borba za Olimpijske igre

Stojko Vranković rekao najveću istinu o problemu koji je nogometna reprezentacija riješila, a košarkaška nikada neće!

20.09.2019 u 10:05

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković posjetio je pripremni Zadar Basketball Tournament iz više razloga. U dresu KK Zadar odigrao je svoje prve velike utakmice te je bio član šampionske generacije iz 1986., a na turniru igra nekoliko hrvatskih reprezentativaca koje je došao vidjeti uživo. No tema razgovora ipak je bila hrvatska reprezentacija i kvalifikacije za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine

Nakon što je publika u dvorani Kreše Ćosića pljeskom pozdravila legendarnu ekipu KK Zadar koja je 1986. godine osvojila prvenstvo Jugoslavije 217 cm visoki legendarni centar Stojko Vranković, koji je bio važan dio te momčadi što je ispisala povijest i koja je u Zagrebu nadigrala prvake Europe Cibonu, rado je odgovorio na nekoliko pitanja vezanih za hrvatsku reprezentaciju.

Podsjetimo, hrvatska košarkaška reprezentacija u četvrtak je dobila i službenu pozivnicu Fibe za nastup u kvalifikacijama za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine. Otprije je poznato kako će se za preostala četiri mjesta boriti 24 reprezentacije i to 16 najbolje plasiranih selekcija sa SP-a koje nisu izborile odlazak te po dvije najbolje rangirane reprezentacije po FIBA-inoj ljestvici iz svake od četiri regije. Hrvatska je pravo nastupa stekla najboljim plasmanom na Fibinoj ljestvici među europskim reprezentacijama koje nisu sudjelovale na SP-u u Kini (14. mjesto). Na pitanje hoće li Hrvatska, kao što se govori u košarkaškim krugovima, zaista pokušati organizirati turnir u Splitu, Vranković je za tportal kazao:

'Zaista je prerano o tome govoriti, pogotovo zato što o domaćinstvu tog kvalifikacijskog turnira razmišlja nekoliko europskih reprezentacija koje će se, koliko sam čuo, kandidirati. No isto tako ne treba zaboraviti priču otprije četiri godine, kada je upravo Hrvatska u Torinu osvojila prvo mjesto te se plasirala na Olimpijske igre u Rio de Janeiru', kazao je 55-godišnji Vranković, dodavši:

'Činjenica jest da se tada nije znalo da idemo u dodatne kvalifikacije do zadnjeg trenutka i za taj turnir momci su se posložili te jako dobro pripremili. Ta tri tjedna se radilo baš muški i volio bih da tako nešto opet vidimo.'

Naravno, Vranković i njegovi suradnici su svjesni toga kako bi eventualni plasman na Olimpijske igre barem malo ublažio lošu situaciju u kojoj se nalazi hrvatska košarka:

'Činjenica jest da je ogled hrvatske košarke upravo reprezentacija te njen uspjeh. To je mjerilo rada Saveza i mi smo svi toga svjesni, ali s druge strane na sve to itekako su utjecali silni otkazi igrača i velik broj onih koji se nisu odazvali. To nam je stvorilo dodatni problem u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, na kojem nismo igrali. No s time se moramo pomiriti i izvući u sljedećim akcijama maksimum jer protiv toga se nikako ne možemo boriti.'

  • +3
Zadar Basketball Tournament - drugi dan Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zvonko KUCELIN

Na pitanje može li Savez na bilo koji način uvesti kazne za igrače koji se ne odazivaju pozivu u reprezentaciju, Vranković je rekao bolnu istinu koja je specifična upravo u košarci:

'Nemamo baš nikakav aparat, nema ga ni Fiba, a niti Savez. Eto, u odnosu na nogomet, u kojem je to normalno, mi nemamo tako nešto u košarci. Iskreno, voljeli bismo da imamo pravila kao u nogometu, u kojem Uefa jasno kaže: Ako nećeš igrati za reprezentaciju, ne možeš igrati za klub. Ali košarka je specifična jer, osim Fibe, tu su Uleb, NCAA, NBA…', završio je Vranković.

Tko je osigurao plasman na Olimpijske igre?

Nakon što je završilo Svjetsko prvenstvo u košarci postalo je poznato kako su plasman na OI osigurali Španjolska i Francuska (Europa), zatim Argentina i SAD (Amerika), Australija i Iran iz Oceanije, tj. Azije, Nigerija iz Afrike te Japan kao domaćin.

Prema plasmanu na SP-u, kvalifikacije su izborili Srbija, Češka, Poljska, Litva, Italija, Grčka, Rusija, Njemačka i Turska iz Europe, Brazil, Venezuela, Portoriko, Dominikanska Republika i Kanada iz Amerika, Novi Zeland iz Oceanije i Tunis iz Afrike, a uz Hrvatsku i Sloveniju pozivnice su još dobili Meksiko i Urugvaj iz Amerika, zatim Angola i Senegal iz Afrike te Kina i Južna Koreja iz Azije. Ukupno će 24 reprezentacije ždrijebom biti podijeljene u četiri skupine od po šest momčadi, a plasman na OI izborit će pobjednici skupina.