U JURIŠ NA VRH!

Štemeri spušteni na zemlju, a čekaju ih 'silni Hrvati'

17.01.2015 u 13:06

Bionic
Reading

Za Tunis je prva utakmica kontra Makedonije bila od ogromne važnosti. Ne samo zato jer se radilo o otvaranju, nego si i svi Tunižani znali da im odmah dan poslije slijedi najjača momčad skupine i jedan od kandidata za medalju - Hrvatska

Ne samo da su Tunižani izgubili od Makedonaca, već su ostavili očajan dojam, potučeni su do nogu, čak nije bilo ni toliko spominjane njihove agresivnosti u obrani (Makedonci više isključenja).

Makedonci imaju Kiru Lazarova, koji je usput rečeno zabio jučer 10 komada, od čega pet penala, ali daleko od toga da su neka ofenzivna sila u svijetu rukometa. Svejedno su zabili 33 komada i to je najbolji dokaz kako je igrala obrana Seada Hasanefendića, koja bi trebala biti njihov ključni adut. Uz to se poklopio i očajan dan golmanskog dvojca Majed (7/24) - Maggaiz (1/17), a i neki od igrača koji bi trebali biti nositelji igre, poput Jallouza, Bannoura ili Megannema, ostali su neprimjetni.

Svaki pokušaj igranja isturene obrane prema Makedoncima, Kiro i drugovi su riješavali suradnjom s pivotima koja je bila vrlo kvalitetna, a i krila su ovaj put imali dosta prostora.


'Primili smo 18 golova u prvom dijelu i to je užasno. Bila je ovo vrlo loša utakmica za nas, ali se moramo vratiti', izjavio je srednjak Heykel Megannem.

'San o pobjedi trajao je 6-7 minuta, ne više. Makedonija ima igrače s puno iskustva, igra odlično u obrani s golemim igračima. Ne možemo biti zadovoljni igrom, a sada nas čeka silna Hrvatska', zborio je razočarani Hasanefendić, trener Tunižana.

'Mislim da će naša igra biti bolja, jer ne možemo ovo ponoviti.'

Malo je igrača s kojima može biti zadovoljan, poput Teja ili beka Sanaïa, dok su mnogi ostali dužni, posebno razvikana krila Toumi, Touati i Boughanmi, koji igraju po uglednim francuskim klubovima.

Tunis je Hrvatsku propisno namučio u Londonu (25:23), igrali su i prošle godine dvije pripremne u Hrvatskoj, koje je dogovorio upravo Sead Hasanefendić. Tu je bilo nešto lakše, ali opet s hrvatskom obranom u prvom planu.

'Tunižani su agresivni, prljavi i moramo imati pravi protok lopte, ne igrati s njima na postavljeni napad, tražiti lagane golove', jasna je poruka hrvatskog trenera Goluže, čija momčad je u turnir ušla s pobjedom protiv Austrije 32:30.


'Iako je bilo grešaka u završnici, kontrolirali smo utakmicu svih 60 minuta. Trebali smo se više odvojiti sredinom prvog dijela, ali promašili smo 2-3 izgledne šanse.'

Vodila je Hrvatska od početka do kraja, u prvih pet minuta nije primila gol, ali nije ni znala zatvoriti utakmicu. Čak ni u zadnjih 10 minuta kada je bilo 3-4 razlike, pa je Austrija imala kontru Santosa za doći na -1. Alilović je obranio i tu je praktički bio kraj. Inače, Mirko je branio sjajno u prvim minutama, ali ispodprosječno u ostatku utakmice. Deset obrana ne zvuči tako loše, ali dojam nije bajan.

Zabila je hrvatska pregršt golova preko prvog vala, tranzicije Duvnjaka, pa i kontri Čupića koji je briljirao sa 11/13. Na postavljenu zonu dosta se razigravalo krila, a bekovi su ostali poprilično dužni. S lijeve strane Bičanić i Slišković zajedno dva gola, s desne strane Kopljar i Stepančić jedan. Napad je još najbolje izgledao s Karačićem i Duvnjakom u duetu.

'Imali smo previše tehničkih grešaka u drugom dijelu, trebali smo se odlijepiti i zato je bilo gusto', riječi su Duvnjaka.

'U obrani ne smijemo primati toliko golova, istina da se igrao brz rukomet s puno napada, ali sigurno možemo bolje u obrani.'

Zanimljivo je primjetiti da je Goluža sredinom prvog dijela promijenio cijeli tim osim Alilovića, nešto što radi Barcelona, a znao je raditi i Ulrik Wilbek. Međutim toga nije bilo u drugom dijelu jer se utakmica nije uspijevala prelomiti. Veliki problem je bila obrana na Szilagyiju o kojem smo slušali posljednjih dana od svih naših igrača. On se uredno šetao prostorom oko 6-7 do 8 metara i šutirao kako je htio. Takvo nešto je nedopustivo i to je jedan od najvećih problema jučerašnje utakmice.

Današnji rival je nešto sasvim drugo, drugačiji rukomet, drugačiji profil igrača, s puno šutera i malo umjetnika poput Szilagyija. Treba očekivati više duela i čvrstine, a manje trke i laganih golova kojih je jučer bilo pregršt s obje strane.

Kapetan Vori se pak dotaknuo nečeg što su mnogi primijetili. Suci su ovdje laki na obaraču kao nikad ranije. Isključenja je jučer bilo pregršt na svim utakmicama...

'Sudi se puno više kontakata. Moramo se što prije prilagoditi. Svaki kontakt s krila je penal, nema povlačenja. No kako je nama, tako je i drugima.'

Bitnije od toga je ipak:

'Da popravimo igru u obrani.'

Tunis?

'Igram u Francuskoj s puno njihovih igrača. Brzi su, igraju divlji rukomet po cijelom terenu i neugodan su protivnik. Znate kako je bilo na OI, makljaža.'

Prisjećanje na zadnji dvoboj s Tunižanima i veličine koja više nije na parketu...