RJEŠENJE U UKRAJINI

Srna i Dudu potvrdili naslov, dva gola Hrvata

10.05.2012 u 22:24

Bionic
Reading

Treći uzastopni i sedmi naslov ukrajinskih prvaka u povijesti potvrdili su u četvrtak nogometaši Šahtara iz Donjecka domaćom pobjedom 3:0 nad Oleksandrijom u dvoboju posljednjega, 30. kola Premierlige

Pobijedili su na svojoj Donbass Areni igrači Mircee Lucescua 3:0, čime su se osigurali u odnosu na kijevski Dinamo, pred kojim su nakon 29. kola imali dva boda prednosti. Darijo Srna odradio je cijelu utakmicu za pobjednički sastav zaradivši žuti karton u 68. minuti. Eduardo da Silva ušao je u igru četiri minute ranije.

Kijevski Dinamo, koji je dva kola prije kraja bio bodovno poravnat s novim-starim prvacima, završio je prvenstvo s četiri boda zaostatka za najvećim rivalom. U četvrtak kijevska momčad na svom travnjaku nije uspjela pobijediti Tavriju iz Simferopolja. Završilo je 1:1, a hrvatski reprezentativac u redovima domaće momčadi Ognjen Vukojević odigrao je svih 90 minuta.

Strijelac jedinog pogotka za goste u 87. je minuti bio 23-godišnji hrvatski zadnji vezni nogometaš Marin Ljubičić.

U posljednjem prvenstvenom kolu gol zabio je i Ivan Strinić, koji je pogodio za 1:0 u 67. minuti pri domaćoj pobjedi njegova Dnjipra nad Karpatijem 2:0. Četrnaest minuta kasnije zaradio je drugi žuti karton u okršaju sa slovenskim nogometašem gostujuće momčadi Gregorom Balažičem, koji je isključen izravno. Nikole Kalinića nije bilo u kadru pobjedničke momčadi.

Od klubova hrvatskih reprezentativaca, Šahtar će u Ligu prvaka izravno, kijevski Dinamo u kvalifikacije, dok će Strinić i Kalinić s Dnjiprom u kvalifikacije Europske lige.

Ukrajinska Premierliga, 30. kolo:

Vorskla – Metalist 2-2
Volin – Zorja 2-2
Krivbas – Arsenal 0-2
Dnjipro – Karpatij 2-0
Iličevec – Metalurg 2-1
Šahtar – Oleksandrija 3-0
Černomorec – Obolon 1-0
Dinamo – Tavrija 1-1

Redoslijed: 1. Šahtar 79, 2. Dinamo K. 75, 3. Metalist 59, 4. Dnjipro 52, 5. Arsenal 51, ...