BOGATO PLAĆEN

Srbin sudi europski derbi, a gdje su hrvatski suci?

16.06.2014 u 11:59

Bionic
Reading

U ponedjeljak nogometni program na Svjetskom prvenstvu u Brazilu od 18 sati po našem vremenu otvaraju Portugal i Njemačka. Zanimljivost je to što će u ovoj utakmici pravdu dijeliti srpski sudac Milorad Mažić

Srpska reprezentacija nije izborila nastup na najvažnijem nogometnom događaju u 2014, a samo mala utjeha može joj biti to što će svojeg predstavnika imati među 'ljudima u crnom'. Milorad Mažić (41), međunarodni sudac od 2009, dobio je priliku suditi veliki europski okršaj između dviju nogometnih sila, Njemačke i Portugala, u skupini G.

Zahtjevan je to zadatak za debitanta kojem će na terenu pomagati njegovi sunarodnjaci Milovan Ristić i Dalibor Đurđević.

Osim što će se u budućnosti moći pohvaliti time da je na SP-u sudio Ronaldu, Schweinsteigeru, Mülleru i ostalim zvijezdama, Mažić će, kao i njegovi asistenti, napuniti džepove. FIFA dobro plaća djelitelje pravde bez obzira na to kako sudili utakmicu - sjajno ili katastrofalno.

Srpskom sucu zajamčeno je 37 tisuća eura, a tu su i dnevnice od 200 eura po danu. Kako su suci u Brazilu već dva tjedna, a većina ih ostaje do same završnice, nije teško izračunati da će svi arbitri, pa tako i Mažić, imati deblji bankovni račun za najmanje oko 45 tisuća eura i to bez naknade za pojedinu utakmicu.

'Kao i većina sudaca, prvo sam igrao nogomet i doživio tešku ozljedu zbog koje sam morao prestati. Nisam mogao bez nogometa te sam počeo suditi. Dat ću sve od sebe da se u Brazilu predstavim u najboljem izdanju. Ponosan sam', izjavio je Milorad Mažić za FIFA-u.

Inače, ovo je prvi put nakon 24 godine da čovjek srpske nacionalnosti sudi na SP-u, a posljednji je bio Zoran Petrović 1990, tada predstavljajući Jugoslaviju.

Mažić prije najvećeg srpskog derbija


A naši suci? U Hrvatskoj smo sigurno znatno sretniji zato što nam je reprezentacija izborila SP, a iako se naši suci vole pohvaliti time da su na svjetskoj razini, očigledno ih FIFA toliko ne cijeni. Naime od samostalnosti niti jedan hrvatski sudac nije sudio na Svjetskom prvenstvu, a najbliže je bio Ivan Bebek 2010. (SP u JAR-u), kada ga je FIFA u zadnji trenutak s još dvojicom kolega izbrisala s liste.

Tako je Damir Matovinović i dalje jedini hrvatski sudac koji je sudio na jednom mundijalu, i to 1982. u Španjolskoj,  a dijelio je pravdu u utakmici između Brazila i Novog Zelanda.