SVE FACE NA JEDNOM MJESTU

Sportski spektakl na splitskoj Rivi; utrka Legendi, a zatim repriza olimpijskog finala iz Sydneyja kada je Hrvatska osvojila odličje

Bionic
Reading

Ove subote će se na splitskoj Rivi održati međunarodna veslačka regata Sveti Duje, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za medije

U 11 sati starta Utrka Legendi Oxforda, Splita i Cambridgea, pola sata kasnije se natječu dva hrvatska sveučilišta, splitsko i zagrebačko, a točno u podne je predviđena repriza olimpijskog finala iz Sydneyja 2000. između Velike Britanije i Hrvatske. Podjela medalja bit će na Peristilu.

Sve ove godine ta se regata standardno održavala početkom svibnja na Dan grada Splita. Riječ je o svjetski poznatoj veslačkoj regati, pogotovo u svijetu sveučilišnog sporta koji će u subotu na splitskoj Rivi okupiti legende Oxforda, Cambridgea i Splita, zlatnu i brončanu olimpijsku posadu iz 2000. godine koju čine osmerci Velike Britanije i Hrvatske, te sveučilištarce Zagreba i Splita.

Hrvatski veslač, jedan od organizatora regate i predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije Nikša Skelin, najavio je da će ove godine biti i posebno obilježavanje događaja trke osmeraca finala olimpijskih igara Sydney gdje će se okupiti kompletan sastav britanske i hrvatske posade, odnosno zlatnih i brončanih sa tih olimpijskih igara što je organizatorima veliki izazov.

'Bez obzira što smo mi veliki prijatelji van čamca svaki put kada sjednemo u njega postaje sportski rivalitet. Nastojat ćemo im vratiti za tu pobjedu koju su ostvarili u Sydneyju. To neće biti baš bezazlena trka jer smo se svi nabrijali za pobjedu. Britanci jedva čekaju doći u Split jer im je ovo fantastičan događaj i vrlo rijetka prilika da je regata na jednoj ovako lijepoj poziciji kao što je naša Riva', kazao je Skelin.

Umirovljeni veslač i nekadašnji član britanskog osmerca s kormilarom koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2000. godine Luka Grubor je izjavio da bi ovu subotnju regatu, koja nije standardno za Svetog Duju, shvatio kao predigru za 2022. godinu. Istaknuo je kako će većina njegovih prijatelja iz osmerca u Sydneyu biti u Splitu, dok će ostali biti online na zoomu u isto vrijeme.

'Vjerujem kada se u subotu nađemo na Rivi i kada krene utrka da će sve prštati', poručio je Grubor.

Organizatori podsjećaju da je regata obnovljena 2000. godine nakon 175 godina i to u organizaciji Veslačkog saveza Dalmacije, a sve se odvija povodom blagdana Sv. Duje i od tada se, osim prošle godine kada je nije bilo zbog pandemije, održava svake godine. Međunarodna veslačka regata Sveti Duje se sastoji od Studentske regate u Spinutu, te Utrke legendi na splitskoj Rivi koja je veslački spektakl u kojem se natječu posade koje predstavljaju legende Oxforda, Cambridgea i Splita. 

'Svi oni renomirani su europski sportaši, veslači koji su proteklih godina prisustvovali u legendarnoj utrci na Temzi, a uz to su redom osvajači najsjajnijih odličja na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima. Njima se suprotstavljaju naši olimpijci, veslači Gusara koji brane boje i čast grada Splita. O veličini ove utrke najbolje govori podatak o preko 30 svjetskih i olimpijskih medalja u ta tri osmerca. Drugi dio regate Sveti Duje usko je vezan uz sveučilišni sport, odnosno uvijek zanimljivu utrku osmeraca Oxforda i Cambridgea, koja se uz Temzu, događa jedino još u Splitu' ističu organizatori.