ovo je njegova priča

Splitsko tenisko čudo Mili Poljičak priznao tko mu je idol, što mu je prioritet u tenisu i gdje se vidi u budućnosti; mama je pak otkrila što mu sprema za doček

11.07.2022 u 06:55

Bionic
Reading

Tri dana prije punoljetnosti, Mili Poljičak stigao je do najljepšeg rođendanskog poklona, pobjede na Wimbledonu. Naravno, u juniorskoj konkurenciji, čime se priključio dvojici Hrvata, Marinu Čiliću i Borni Ćoriću koji su hrvatskom muškom tenisu donijeli juniorske Grand Slam naslove

U srijedu 13. srpnja napunit će 18 godina, a za najljepši poklon pobrinuo se sâm. Naravno, ne posve sam, jer imao je podršku obitelji, trenera i ostalog stručnog osoblja, ali na terenu je ipak 'izubijao' svoje protivnike u vlastitoj režiji.

Mili Poljičak je ove godine u paru s Litavcem Edesom Butvilasom osvojio juniorski turnir parova u Roland Garrosu, a u svibnju se okušao i u seniorskoj konkurenciji. Na Zagreb Openu prvi je put dobio meč na turniru Challenger razine, a potom ušao u seriju i otišao skroz do kraja, do finala.

Tih svibanjskih dana bio je 548 tenisač svijeta, što je bio skok od gotovo tisuću mjesta na ATP listi. Trenutno je ipak mrvicu slabiji, odnosno 553. igrač na ATP listi.

Prema svemu, jasno je zaključiti da je Splićanin nova nada hrvatskog tenisa, kojeg je počeo igrati na istim terenima kao i Mate Pavić. Točnije, na splitskim Baterijama, i to baš pod trenerskim vodstvom Pavićevog oca Jakova.

Danas mu je trener Josip Dumanić.

Ovako je Poljičak govorio u svibnju.

'Nakon prvog kola vidio sam da igram dobro i vjerovao sam da mogu dobiti baš svakoga na turniru. Mislim da je to bilo ključno, to što sam sebi rekao da mogu igrati sa svima. To sam uspijevao kroz cijeli tjedan, dokazivao sam to na terenu'.

Iako će mu glavni fokus sada biti na seniorskom tenisu, nastup u Zagrebu bio mu je odlična priprema za ono što je dolazilo. U juniorskoj konkurenciji. Jer htio se priključiti Čiliću i Ćoriću.

I odmah potom uzeo je naslov na Roland Garrosu u konkurenciji parova, te u nedjelju protiv Amerikanca Michaela Zhenga (7:6 (2), 7:6(3) na wimbledonskoj travi.

'Naravno, bila bi to još jedna kruna moje karijere. To je cilj ove godine, pokušati uzeti Grand Slam turnir i otići što dalje na tim turnirima. Mislim da bi to bio veliki uspjeh jer su samo Čilić i Ćorić to uspjeli napraviti u našem tenisu'.

  • +3
Mili Poljičak - juniorski pobjednik Wimbledona Izvor: Profimedia / Autor: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia

Ovo su mu dugoročni ciljevi. Ili bolje rečeno, planovi.

'Prioritet mi je zarađivati od tenisa, da mi to bude posao i da uživam u tome. Ako ćemo pričati o nekim uspjesima, svi bi voljeli osvojiti Grand Slam i biti među pet najboljih tenisača svijeta, pa tako i ja'.

I taman dok je on završavao posao sa Zhengom, na obližnjem terenu igrao je njegov uzor, Novak Đoković.

Jer njega smatra svojim teniskim uzorom, dok kao svoje najjače strane ističe forhend te 'čitanje igre'.

'To se mijenjalo kroz godine. Trenutno je Novak Đoković. Sviđa mi se njegov stil igre, način na koji dobiva mečeve i uspijeva izvlačiti. Sviđa mi se njegova mentalna priprema', priznao je Poljičak.

A tko zna, možda kroz koju godinu, ako ne Đoković, onda barem Goran Ivanišević, Splićanin koji je prije 21 godine osvojio Wimbledon, a i koji je također volio pričati sa sucima, postane njegov novi mentor, pa da i on dosegne Đokovićeve visine.

Inače, Milin su pohod ka naslovu s ponosom pratili otac Ante i mama Nilija. Suze nisu skrivali.

'Suze su i sad tu, ali to je nešto jače od mene i...', rekla je mama Nilija na za Novu TV.

'Teško je to opisati. Nakon tih svih godina tenisa i borbe ja sam možda malo i otupia, a i navikao sam na to, ali recimo majka se trese kao prut kad ga gleda'.

'Proslaviti će se sigurno, ne znamo još što i kako, ali mi smo Dalmatinci poznati po slavljima tako da toga neće nedostajati svakako', potvrili su Milini roditelji, a pobjedniku će se ispuniti svaka želja.

'Torta će ga čekati njegova najdraža, a što bude drugo vidjet ćemo', poručila je ponosna mama.