projekt sve veći

Split i Omiš od iduće godine domaćini Svjetskog kupa za košarkaške i rukometne veterane

16.06.2022 u 14:08

Bionic
Reading

Nakon što je niz godina uspješno organiziran Svjetski kup rukometnih veterana sada ćemo gledati isto natjecanje za košarkaše

'Već pet godina uspješno organiziramo Svjetski kup rukometnih veterana pa smo odlučili organizirati natjecanje istog nivoa i u košarci, dakle od iduće godine u Omišu i Splitu će uz rukometne veterane zaigrati i košarkaški, koji će odmjeriti snage na prvom Svjetskom kupu košarkaških veterana', otkrio je prvi čovjek organizacije brojnih sportskih događanja Mario Čaljkušić.

Uhodana ekipa koja je prije jedanaest godina krenula u organizaciju Međunarodnog kampa rukometnih golmana, a potom organizirala i Svjetski kup rukometnih veterana, u Omiš je dovodila najveća imena svjetskog rukometa, tako da uopće ne treba sumnjati kako će biti jednako uspješni i kada je u pitanju organizacija košarkaškog turnira.

'Najteži dio posla bio je uhodati cijelu organizaciju i možemo slobodno reći kako se u zadnjih nekoliko godina ona odvija rutinski. Ne samo za nas koji smo uključeni u organizaciju, nego i za ljude koji brinu o dvorani, hotelskom smještaju, transportu, kao i volontere, sponzore, gradske i županijske strukture... To je već uhodan sustav, i kad smo se odlučili krenuti u košarkaški projekt našalili smo se kako trebamo samo promijeniti lopte, rukometne za košarkaške te golove zamijeniti koševima, sve ostalo i onako će biti isto', smije se Čaljkušić i dodaje:

'Naravno da smo konzultirali i u organizaciju uključili nekoliko košarkaških stručnjaka, no o tome ćemo javnost izvijestiti kad za to dođe vrijeme.'

Svjetski kup košarkaških veterana zakazan je za 13.- 16. travnja sljedeće godine, no sustav prijave već je profunkcionirao na službenoj stranici Svjetskog kupa https://mastersbasketballworldcup.com. Štoviše, desetak ekipa već se prijavilo za natjecanja koja će se organizirati u tri skupine, "pet na pet", "tri na tri" te "košarka u kolicima", i to u tri ženske (+35, +40 i +45) i četiri muške (+35, +40, +45 i +50) kategorije.

S obzirom na to da su organizatori na rukometna događanja dovodili mnoga velika imena iz svijeta rukometa, ne bi iznenadilo da i na Svjetskom kupu košarkaških veterana dođu nekad poznati košarkaši iz Europe, pa i iz NBA lige. Podršku projektu do sada su dala brojna poznata imena poput Nikole Vujčića, Aramisa Naglića, Aleksandra Petrovića, Krešimira Lončara, Marija Kasuna, Bruna Šundova, Tea Čizmića..., a najavljena je i organizacija okruglog stola na temu aktualnih događanja u košarci, na koji su svoj dolazak najavili i predstavnici Hrvatskog košarkaškog saveza.

'Podržavam inicijativu i radujem se sudjelovanju na okruglom stolu ako mi to obaveze dopuste. Košarka ima dosta problema o kojima treba otvoreno razgovarati i ukazati na ono što mi kao stručni ljudi smatramo da nije dobro. Naravno, radujem se ponovno susresti i brojna poznata lica iz svijeta košarke koje nisam dugo vidio', kazao je Aleksandar Petrović.

'Veteranski sport jako je popularan u cijelom svijetu, pa tako i među košarkašima koji možda nisu spremni na profesionalna odricanja kao nekad, ali još uvijek uživaju u igri i druženju, dakle u onome zbog čega smo svi skupa nekad davno, kao djeca i započeli s treninzima. Drago mi je da je ovaj projekt zaživio i kod nas i uopće ne sumnjam da će biti uspješan', kazao je Nikola Vujčić.

Planirano je da se završnica Svjetskog kupa odigra u hramu košarke na Gripama, tamo odakle je i krenula priča o velikoj i moćnoj Jugoplastici, neslužbeno najboljem košarkaškom klubu u Europi u 20. stoljeću, koji je osvojio tri uzastopna naslova prvaka Europe i mnoge od današnjih košarkaških veterana privukao i trajno vezao uz košarku.

'Naš klub podržava sve košarkaške projekte pa ćemo tako aktivno podržati i Svjetski kup košarkaških veterana. Radujemo se da ćemo vrata našeg doma otvoriti svima koji aktivno žive košarku, bez obzira što su već odavno u igračkoj mirovini, a razmišljamo i o sastavljanju jedne momčadi od naših veterana koja bi se natjecali u službenoj konkurenciji', kazao je direktor Košarkaškog kluba Split Edo Blažević.

Peto izdanje Svjetskog kupa rukometnih veterana je unatoč problemima koje je sudionicima stvarao korona virus i rat u Ukrajini okupio preko 1.000 natjecatelja i gostiju, stoga nema razloga sumnjati kako će i Svjetski kup košarkaških veterana polučiti slične, ako ne i još bolje rezultate.

'Moram priznati da sam pomalo i zavidio rukometašima kad sam vidio koliko ih se okuplja na veteranskim natjecanjima i da sam se pitao zašto se nešto slično ne organizira i za nas, bivše košarkaše. I evo, kao da sam dozvao organizatore. Drago mi je da su pokrenuli ovaj projekt, a posebno mi je drago što će se u njega aktivno uključiti i moj klub', kazao je sportski direktor Splita i jedan od igrača slavne zlatne generacija Jugoplastike Teo Čizmić.