psk_2

tko visoko leti

Southgate najavio odlazak sa klupe nakon Eura; ostati će samo pod jednim uvjetom!

  • J.B./Hina
  • Zadnja izmjena 11.06.2024 17:02
  • Objavljeno 11.06.2024 u 17:02
Bionic
Reading

Izbornik engleske nogometne reprezentacije, Gareth Southgate, najavio je da bi Euro u Njemačkoj mogao označiti kraj njegove trenerske karijere

Gareth Southgate je preuzeo vođenje engleske reprezentacije nakon što su Englezi doživjeli šokantan poraz od Islanda (1-2) u osmini finala Eura 2016. pod vodstvom Sama Allardycea. Brzo nakon toga, tadašnji izbornik je morao odstupiti, a na njegovo je mjesto došao Southgate.

Na Svjetskom prvenstvu 2018., Englezi su stigli do polufinala, gdje ih je Mario Mandžukić, na sreću svih Hrvata, izbacio s natjecanja golom u produžecima za 1:2 kojeg svi rado pamtimo. Na Euru 2021. došli su do finala koje je odigrano na Wembleyju. O naslovu su odlučivali udarci s 11 metara, u kojima su Talijani bili uspješniji, a engleski navijači su još jedan put ostali razočarani. Na Svjetskom prvenstvu 2022., Engleska je poražena u četvrtfinalu od branitelja naslova, reprezentacije Francuske.

Unatoč solidnim rezultatima, engleski navijači i javnost uvijek očekuju više od reprezentacije koja okuplja velike nogometne zvijezde, a to su trofeji, koji nisu došli od 1966. kada su Englezi trijumfirali na Svjetskom prvenstvu gdje su bili domaćini. Southgate je svjestan tog pritiska i teži ka postizanju viših ciljeva.

'Ako ne pobijedimo, vjerojatno više neću biti ovdje. Ovo je moja posljednja prilika', rekao je za njemački Bild.

'Mislim da otprilike polovica izbornika odlazi s te pozicije nakon turnira, takva je priroda tog posla.'

Southgate je svjestan njihove pozicije favorita za trofej te je spreman suočiti se s pritiskom

'Ovdje sam već skoro osam godina i bili smo blizu. Znam da ne mogu stalno izlaziti pred javnost i govoriti 'molim vas, učinite još malo', jer će ljudi u jednom trenutku izgubiti vjeru u vašu poruku. Ako želimo biti velika momčad, a ja želim biti vrhunski trener, onda morate biti uspješni u velikim trenucima.'

Southgate ima ugovor s Engleskim nogometnim savezom do kraja ove godine. Međutim, izbornik je najavio da neće voditi razgovore o eventualnom novom angažmanu sve dok Europsko prvenstvo u Njemačkoj ne završi. Također, nije bio sklon potpisati produženje svog postojećeg ugovora.

Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal