NIŠTA IM NIJE SVETO

Šokantni navodi uglednog britanskog dnevnika, a sportaši ogorčeni: Vrlo tužno, ne želim to pričati svojoj budućoj djeci...

03.11.2021 u 12:23

Bionic
Reading

Prema pisanju britanskog dnevnika 'The Guardian', odlukom Međunarodnog saveza za moderni petoboj (UIPM) jahanje će biti izbačeno iz ovog olimpijskog sporta nakon Igara u Parizu 2024.

Guardian navodi da je izravan povod za ovu odluku incident s ovogodišnjeg natjecanja na OI u Tokiju, kad je njemačka trenerica Kim Raisner udarila konja koji nije želio preskočiti prepreku, te da će jahački dio petoboja biti zamijenjen biciklizmom.

Agencija Reuters navodi da je kontaktirala UIPM te od ove organizacije dobila izjavu u kojoj 'nije potvrđena niti demantirana odluka o izbacivanju jahanja iz modernog petoboja', uz dodatak da je neistinita tvrdnja kako će biciklizam biti zamjena za jahanje.

Iz UIPM su potvrdili da je u tijeku održavanje niza strateških sastanaka te da će rezultat tih razgovora biti detaljno predstavljen u objavi za medije 4. studenoga.

Moderni petoboj je u olimpijskom programu od 1912. i zadržao se kroz sve ove godine u svom izvornom obliku, kako ga je zamislio začetnik obnove olimpijskog pokreta Pierre de Coubertin. Moderni petoboj čini pet disciplina: mačevanje, plivanje, preponsko jahanje, gađanje iz pištolja i kros-trčanje.

Olimpijski pobjednik iz Tokija, britanski petobojac Joe Choong je za 'Daily Tegraph' izjavio da bi izbacivanje jahanja bilo 'vrlo tužno za sport'.

'Bez jahanja, ili ako ga zamijenimo nekim drugim sportom, to nije moderni petoboj. Ne želim svojoj budućoj djeci pričati da sam olimpijski pobjednik u sportu koji ne postoji', rekao je Choong.

I osvajačica bronce iz Sydneyja 2000. Kate Allenby smatra ideju o zamijeni jahanja biciklizmom 'zastrašujućom'.

'Sport je ušao u olimpijski program prema zamisli Pierrea de Coubertina, kako bi pronašli vrhunskog, najsvestranijeg sportaša. Bez jahanja to ne bi bila Coubertinova vizija.'