ZA POŠTEN TRETMAN

Šokantne optužbe protiv Barcelone, katalonski klub godinama plaćao za 'savjete'; sa Camp Noua reagirali priopćenjem

15.02.2023 u 17:16

Bionic
Reading

Barcelona je upletena u korupcijski skandal jer je optužena da je platila 1,4 milijuna eura bivšem šefu sudaca La Lige za 'neutralan' tretman i savjete o tome kako se prilagoditi svakom sucu

Barcelona je optužena da je uplatila 1,4 milijuna eura tijekom tri sezone bivšem potpredsjedniku La Lige sudaca José Maríu Enríquezu Negreiru preko njegove tvrtke DASNIL 95 i to tijekom predsjedničkog mandata Josepa Bartomeua.

Navodno je Negreiru, koji će nakon umirovljenja postati potpredsjednik Tehničkog odbora sudaca, 2016. godine uplaćeno 532.728 eura, 2017. još više 541.752 eura, a zatim 318.200 eura u 2018.

Tužiteljstvo tvrdi da je sve te isplate izvršila Barcelona, uz izvješće španjolske porezne agencije, koja istražuje Negreirinu tvrtku te se navodi da je novac uplaćen za savjetodavni rad o tome kako se ponašati sa sucima.

Nakon što su već svjedočili Negreira i njegov sin Javier Enríquez Romero zanijekali su da je Barcelona ikada imala bilo kakav povlašteni tretman sudaca.

U svom svjedočenju, prema Cadena SER, Negreira je tvrdio da je njegov navodni dogovor s Barcelonom bio da on preporuči kako se njihovi igrači trebaju ponašati sa sucima. Tvrdi se da je svoje savjete krojio ovisno o sucu koji im je dodijeljen za nadolazeće utakmice.

  • +7
Villarreal - Barcelona, španjolska liga, 12.2.2023. Izvor: Profimedia / Autor: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

'Tajming' ovog skandala je  katastrofalan za Barcelonu koja je proteklih godina provela u kontroverzama, jer je katalonski klub vodeći u prvenstvu te bi ovo moglo pogoršati atmosferu u svlačionici. Barcelona je izdala i priopćenje u kojem na neki način priznaje 'da je u prošlosti angažirala usluge vanjskog tehničkog konzultanta, koji je dostavio, u video formatu, tehnička izvješća koja se odnose na igrače u nižim kategorijama za tehničko tajništvo kluba. Dodatno, odnos s istim vanjskim dobavljačem proširen je tehničkim izvješćima vezanim uz profesionalno suđenje kako bi se dopunile informacije koje zahtijeva trenersko osoblje prve momčadi i podružnice, što je uobičajena praksa u profesionalnim nogometnim klubovima. Trenutačno, ova vrsta vanjskih usluga pripada profesionalcu vezanom za nogometno područje.'

'Barcelona žali što se ova informacija pojavljuje upravo u najboljem sportskom trenutku sezone. Barcelona će poduzeti pravne mjere protiv svakoga tko narušava imidž Kluba mogućim insinuacijama protivnim ugledu subjekta koje mogu nastati kao posljedica ove informacije', poručili su sa Camp Noua.