najgorih mjesec dana

Šokantna ispovijest supruge bivšeg košarkaškog reprezentativca koja je jedva preživjela koronu: Molila sam liječnike da isključe aparate

02.05.2020 u 18:10

Bionic
Reading

Hrvatski košarkaški trener i bivši reprezentativac Žan Tabak, otkrio je u petak za španjolske medije kako je njegova supruga Gorana boravila tri tjedna u bolnici zbog koronavirusa, ali i opisao najdramatičnije tjedne života, u kojima se njegova supruga borila za život.

Nakon što je Žan Tabak izašao s ovom pričom u javnost, ali koju su prije toga znali i brojni njegovi prijatelji, od Tonija Kukoča i Roberta Matijevića, Gorana Tabak u iskrenom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju prepričala je svoja najtraumatičnija životna iskustva, u kojima je čak i tražila od doktora da isključe aparate na koje je spojena.

>> Bivši hrvatski košarkaš Žan Tabak opisao dramatične trenutke: Stalno sam zvao u bolnicu da provjerim je li supruga živa

Prenosimo dio njezinih odgovora, koja itetkao mogu približiti ovu dramu i borbu za život Gorane Tabak, inače kćeri bivše košarkaške legende Rate Tvrdića.

'Pluća su mi bila sasvim bijela, na RTG snimci uopće se nisu vidjela, i zbog toga liječnici nisu vidjeli u njima krvni ugrušak od šest centimetara. Moja najgora noćna mora bila su buđenja. To je bilo jako teško i izuzetno dramatično. Moram napomenuti da sam u vratu imala jednu centralnu injekciju u koju ih je ulazilo još pet. Istu takvu imala sam i na ruci, na dva mjesta. Imala sam bezbroj cjevčica po tijelu, kroz koje su me hranili, davali mi kisik i takvu su me pokušavali buditi. To je grozno, vjerujte mi', prisjetila se Gorana.

'Do tada sam se još nekako držala, a tog 28. ožujka nazvali su Žana i rekli mu kako sumnjaju da ću se izvući jer da je moje stanje izuzetno teško. Kako sam bila u induciranoj komi, nisam ni znala da mi se stanje pogoršalo. Kako bih mogla bolje disati, okrenuli su me na prsa i tada sam malo bolje disala, ali u tom sam položaju počela oticati zbog svih lijekova koje sam dobivala. Tako bih neko vrijeme ležala na prsima, pa bi me onda okrenuli na leđa ili na bok, pa opet na prsa i tako unedogled'.

Otkrila je i gospođa Tabak i dana kada su je probudili iz inducirane kome.

'Kad su me probudili, bila sam potpuno nepokretna. Mogla sam pomicati samo dva prsta desne ruke i oči. Nisam mogla govoriti, tijelo mi je bilo potpuno mrtvo. U tom sam trenutku poželjela da me isključe s aparata i da umrem, jer nisam mogla prihvatiti mogućnost da ću cijeli život ostati u tom vegetativnom stanju'.

Cijelo potresno iskustvo i intervju s Goranom Tabak, pročitajte OVDJE.