PROMETNO U HT PRVOJ LIGI

Službeno! Osijek 'preoteo' Hajduku reprezentativca, a pojačanjem zadnjeg dana prijelaznog roka pohvalila se i Gorica

15.02.2021 u 18:42

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni prvoligaši bili su aktivni zadnjeg dana zimskog prijelaznog roka, u svlačionicama Gorice i Osijeka osvanuli su novi igrači

Posljednjeg dana prijelaznog roka Osijek je doveo još jedno pojačanje! Ovaj puta, riječ je o mađarskom reprezentativcu Ádámu Gyurcsu koji je raskinuo ugovornu obvezu s Hajdukom (trajala je do 30. lipnja ove godine) i potpisao za Bijelo-plave. Ugovor je sklopljen do kraja ove sezone, baš kao i prethodno s Ivanom Santinijem, a potom će obje strane zajednički odlučiti hoće li i pod kojim uvjetima nastaviti suradnju.

Gyurcsó je visok 1,81 metar, kao dešnjak najčešće igrao na poziciji lijevog krila iako je upotrebljiv i na drugoj strani terena, u nekim situacijama kao i centralni napadač. Rođen je 6. ožujka 1991. u Tatabanyji, a skupio je i dosta iskustva u karijeri koju je započeo u mlađim kategorijama u svom rodnom gradu.

Iz Tatabanye je Adam otišao u Videoton II da bi potom uslijedila posudba u Kecskemeti. Povratak u Videoton nametnuo se kao logična opcija, što je potvrđeno i brojem nastupa. U 140 utakmica postigao je 27 pogodaka uz čak 41 asistenciju! U zimu 2016. prelazi u poljski Pogon iz Szczecina u čijem je dresu odigrao 75 službeni susreta, ostvarivši učinak od 10 golova i 15 završnih dodavanja za realizaciju tadašnjih suigrača. Dvije godine kasnije Gyurcsó je prihvatio ponudu splitskog Hajduka. Za Bijele je nastupio 74 puta, zabio je 15 pogodaka i upisao 20 asistencija, a jednu je sezonu kao posuđeni igrač bio u Puskas Akademiji s kojom je izborio Europu u mađarskom prvenstvu. Tamo je imao itekako upečatljivu statistiku: u 35 utakmica ukupno je 15 puta bio strijelac čemu je dodao i 12 preciznih završnih proigravanja koja su prethodila golovima.

  • +14
NK Dinamo - NK Osijek, Hrvatski Telekom Prva liga, 13.2.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Tijekom ove natjecateljske godine za Hajduk je nastupio u 16 dvoboja, postigavši tri gola, a isto ih je toliko 'namjestio'. Trenutna mu je vrijednost na Transfermarktu 1,5 milijuna eura.

Što se tiče reprezentacije, za najbolju vrstu Mađarske skupio je 20 nastupa, a strijelac je bio u tri navrata. Debitirao je u lipnju 2012. protiv Češke, da bi posljednji nastup zabilježio 18. studenoga prošle godine u domaćoj pobjedi nad Turskom od 2:0 uz ubilježenu asistenciju.

I Gorica se pohvalila s novim pojačanjem. Nakon liberijskog napadača Sylvanusa Nimelyja i francuskog braniča malijskog porijekla Cheicka Keite, angažiran je i gabonski veznjak Junior Martinsson Ngoualija.

Serge Junior Bertil Nicolas Martinsson Ngouali ili kraće Junior je u Goricu stigao iz Hammarbyja nakon što mu je sa švedskim klubom istekao ugovor. Stigao je kao slobodan igrač, a ugovor je potpisao do ljeta 2022. godine.

'Ne znam zasad dovoljno o Gorici, prvi put sam u vašoj zemlji, no svi s kojima sam razgovarao rekli su mi lijepe stvari o Hrvatskoj općenito, a s klubom i momčadi najbolje me mogao upoznati Jiloan Hamad, s kojim sam igrao u Hammarbyju', kazao je za klupsku stranicu.

'Lijep je osjećaj biti i u Hrvatskoj, na početku ove nove avanture. Želim novu nogometnu pustolovinu u ovoj fazi karijere. Predugo sam bio u švedskoj ligi, trebala mi je promjena', dodao je.

  • +4
Gorica - Šibenik, HT Prva liga, 2020/21. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Junioru je majka Šveđanka, a otac iz Gabona. On je rođen u Gotheborgu, počeo je igrati za Brommapojkarni, a potom je preselio u Hammarby. Igrao je za švedsku U-19 i U-21 reprezentaciju, a od 2017. je povremeni gabonski reprezentativac. Za Gabon je nastupiio na afričkom Kupu nacija 2017. godine.

'To je bilo sjajno iskustvo, a ukupno sam dosad skupio šest nastupa. Nadam se da će ih biti još u budućnosti', dodao je novi igrač Gorice.

Početkom veljače Gorica je angažirala 24-godišnjeg Francuza malijskog porijekla Cheicka Keitu. Lijevi branič je posljednje tri godine bio član Birminghama, no veći dio ugovora je proveo na posudbama u Bologni i Eupenu. Za Goricu je potpisao do ljeta 2023. godine, baš kao i 22-godišnji liberijski napadač Sylvanus Nimely koji je stigao iz druge momčadi moskovskog Spartaka.

Gorica se trenutačno nalazi na trećem mjestu HT Prve lige sa 39 bodova, šest manje od Osijeka i devet manje od Dinama. Četvrta Rijeka ima 31 bod.