davis cup

"Slučajni partneri" Duje Ajduković i Mate Pavić donijeli Hrvatskoj utješnu pobjedu

17.09.2023 u 22:50

Bionic
Reading

Duje Ajduković i Mate Pavić pobijedili su Wesleyja Koolhofa i Matwea Middelkoopa s 3-6, 6-4, 1-0 (10-8) i tako donijeli hrvatskoj teniskoj reprezentaciji pobjedu nad Nizozemskom od 2-1 u dvoboju kojim je zaključen turnir skupine D grupne faze završnice Davis Cupa, koji se od utorak do nedjelje odigravao u splitskoj dvorani Gripe.

Nizozemcima poraz nije ugrozio osvajanje prvog mjesta i plasman u četvrtfinale, kao što ni pobjeda Hrvatskoj nije donijela pomak sa zadnjeg mjesta u skupini, ali je pokazala koliko je ova pomlađena reprezentacija bila konkurentna. Uz Nizozemce će u Malagu na četvrtfinale putovati Finci, a Amerikanci će zajedno s Hrvatima čekati ždrijeb kvalifikacijskih mečeva 27. studenog, kada će saznati protiv koga i gdje će se boriti za plasman u grupnu fazu završnice Davis Cupa u 2024.

"Slučajni partneri" Duje Ajduković i Mate Pavić trebali su neko vrijeme za uigravanje pa ne čudi da su odmah upali u 'break' zaostatka, što nisu uspjeli preokrenuti do kraja prvog seta u kojem su Koolhof i Middelkoop slavili sa 6-3.

No, već krajem prve dionice meča hrvatski par je pokazao da se može nositi sa specijalistima s druge strane. Nakon što su Nizozemci osvojili prvi gem drugog seta, Ajduković i Pavić su nanizali pet gemova za uvjerljivo vodstvo od 5-1. Nažalost, kad je kod 5-2 Pavić servirao za set, Koolhof i Middelkoop su napravili 'break'. U desetom gemu je Ajduković imao servis za set i ta se kombinacija pokazala boljom. Duje je odlično servirao, a Mate je dovršavao poene na mreži. Uz gubitak jednog poena u posljednjem gemu hrvatski par je osvojio drugi set sa 6-4 i ostavio odluku o pobjedniku tog meča, ali i cijelog susreta za produženi 'tie-break', kakav igrači parova igraju kod 1-1 u setovima kad se natječu na ATP Touru.

Nizozemci su imali početnu prednost 'mini-breaka' (1-2), ali je hrvatski par osvojio četiri od sljedećih pet poena za vodstvo 5-3. Nizozemci su se uspjeli približiti na 7-6, ali su na dva servisa Mate Pavića, hrvatski tenisači završili poene čvrstim volejima za tri meč-lopte (9-6). Nizozemci su uspjeli sa servisom spasiti dvije meč-lopte, ali ne i treću. Ajdukovićev servis Middlekoop nije uspio ukrotiti i Hrvatska je u Splitu ipak došla do pobjede. Potpuno zaslužene.

HRVATSKA - NIZOZEMSKA 2-1

Duje Ajduković - Botic van de Zandschulp 3-6, 6-3, 5-7

Borna Gojo - Tallon Griekspoor 4-6, 7-6 (2), 6-4

Duje Ajduković / Mate Pavić - Wesley Koolhof / Matwe Middelkoop 3-6, 6-4, 1-0 (10-8)