DONOSE Američki analitičari

Zbog nove liste ESPN-a Slovenac Dončić zaludio šefove NBA-a; je li zaista bolji od Dražena?

22.02.2018 u 14:35

Bionic
Reading

Slovenac Luka Dončić, tinejdžer koji će sljedeći tjedan proslaviti 19. rođendan, popuno je zaludio NBA skaute svojim sjajnim igrama u dresu Real Madrida i slovenske reprezentacije. Zbog njega je i američki ESPN napravio presedan pa je tako četiri mjeseca prije NBA drafta objavio prognozu u kojoj Dončić zauzima prvo mjesto, ispred razvikanih američkih nada

Ako Luka Dončić 21. lipnja u Brooklynu, kada će se održati NBA draft, zaista bude izabran kao prvi izbor, ući će u povijest kao prvi igrač s prostora bivše Jugoslavije kojem je to uspjelo.

Zasad je najbolje izabrani igrač tada 18-godišnji srpski centar Darko Miličić koji je na NBA draftu 2003. bio drugi izbor, odmah iza LeBrona Jamesa.

No treba reći kako je zasad jedini europski igrač koji je izabran kao prvi izbor Talijan Andrea Bargnani, kojeg su na NBA draftu 2006. izabrali Toronto Raptorsi.

Za neke američke analitičare veliko je iznenađenje to što su novinari ESPN-a i njihovi suradnici već krajem veljače objavili listu na kojoj je mladi europski igrač Luka Dončić, koji je na većini lista držao poziciju između 4. i 6. mjesta, završio na vrhu, ispred razvikanih mladih američkih košarkaša kao što su Deandre Ayton, Mo Bamba, Jaren Jackson, Marvin Bagley, Michael Porter i Trae Young.

No kada ESPN objavi svoju listu, ona se vrlo često pokaže kao najtočnija te će u ostatku sezone NBA skauti i njihovi šefovi (glavni menadžeri) pod posebnim povećalom promatrati Dončića, igrača kakav na ovim prostorima još nije viđen. Visok je 202 cm, iznimno snažan te s dobrim osjećajem za prostor i uz sve to rođeni pobjednik koji može igrati na gotovo svim pozicijama. Uz sve to, već sada je dobar šuter i sve je bolji u obrani. Zvijezda je rođena!

Prema trenutačnom stanju na ljestvici te matematičkom izračunu, najveće šanse za prvi izbor ima momčad Phoenix Sunsa, u kojoj je glavni skaut za Europu proslavljeni hrvatski košarkaš Emilio Kovačić. Ako se to ostvari, Luka Dončić pridružit će se 20-godišnjem Hrvatu Draganu Benderu te ostalim mladim igračima oko kojih se gradi momčad. Najpoznatiji među njima svakako jest 21-godišnji Devin Booker, bek koji je nedavno slavio na All-Star vikendu kao najbolji u natjecanju u šutiranju trica.

Dodajmo još kako se prema nekim predviđanjima spominje da bi drugi izbor trebala imati Atlanta, treći Sacramento, četvrti Celeveland, a peti Orlando. No nakon draft lutrije ta se lista značajno može promijeniti.

Kada je mladi Slovenac u pitanju, očito su prevagnule njegove igre u Euroligi ove sezone, gdje je na prosjeku od 17,9 koševa i 5,2 skoka i 4,5 asistencija po utakmici.

Podatak kako je Dončić nakon 22 kola Eurolige daleko najkorisniji igrač, ispred bivših NBA velikana kao što su Nando de Colo, Aleksej Šved, Tornike Šengelia ili Jan Vesely, dovoljno govori o tome koliko je već sada dobar.

Najveći mogući kompliment uoči Eurobasketa, gdje je uz NBA zvijezdu Gorana Dragića odveo Sloveniju do zlata, dao je Dončiću hrvatski trener Aco Petrović.

'Moj brat Dražen nije tako dobro i zrelo te na tako visokoj razini igrao s 18 godina. Zaista je impozantno vidjeti klinca tih godina da radi takve stvari na parketu, s naglaskom da to radi u trenucima kada se odlučuje utakmica. Eto, nakon jako dugo vremena pojavio se kompletan igrač koji je uz sve to tehnički, atletski te naravno mentalno – klasa', rekao je nedavno Petrović.

Nakon što Petrovićeve riječi stignu do nekih NBA skauta nema sumnje kako će biti zbunjeni i pitat će se je li zaista bolji od Dražena koji je u tim godinama bio najbolji igrač Šibenke koja je postala prvak države u snažnoj YU ligi? Propustiti izabrati takvog igrača u ovom trenutku čini se – najmanje izglednom opcijom.

  • +10
Luka Dončić, 18-godišnji košarkaš Real Madrida Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

ESPN-ovih prvih 10 pickova NBA drafta 2018.

  • 1. Luka Dončić (Real Madrid)
  • 2. DeAndre Ayton (Arizona)
  • 3. Mohamed Bamba (Texas)
  • 4. Jaren Jackson (Michigan State)
  • 5. Marvin Bagley III (Duke)
  • 6. Michael Porter Jr. (Missouri)
  • 7. Trae Young (Oklahoma)
  • 8. Wendell Carter Jr. (Duke)
  • 9. Collin Sexton (Alabama)
  • 10. Mikal Bridges (Villanova)