CRO RACE

Slovencu Mohoriču četvrta etapa, Amerikanac Sheffield preuzeo vodstvo

29.09.2023 u 17:01

Bionic
Reading

Slovenac Matej Mohorič, član Bahrain Victoriousa pobjednik je četvrte etape biciklističke utrke CRO Race vožene od Krka do Labina u dužini od 191 km.

Atraktivnim ciljem u Labinu kojem prethodi 400-metarska uzbrdica po kaldrmi ukupni pobjendik prošlogodišnjeg CRO Racea uspio je spasiti svoju ovogodišnju utrku etapnim slavjem i potvrditi kako je u Hrvatsku stigao u dobroj formi te kako ga je samo nezgoda pred ciljem u Sinju spriječila u tome da ponovno kandidira za ukupnu pobjedu.

'Htjeli smo pokazati svoju posvećenost i odlučnost etapnom pobjedom. Momčad me je bez problema dovukla do podnožja posljednjeg uspona i onda sam znao da kad dobijem otvoreni prostor ispred sebe za završni sprint mogu do pobjede', rekao je Mohorič nakon etapne pobjede.

Mladi Amerikanac Sheffield bio je neposredno iza Mohoriča, dok je treće mjesto zauzeo Venezuelanac Orluis Alberto Aular (Caja Rural-Seguros RGA) s dva metra zaostatka. U ukupnom redoslijedu dva dana prije kraja utrke Sheffield sada ima sekundu bolje vrijeme od drugog Aulara, dok treće mjesto drži Britanac Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) s četiri sekunde zaostatka za momčadskim kolegom.

Sheffield je ujedno i novi vodeći u redoslijedu za bijelu majicu za najboljeg mladog vozača, vodeći u ukupnom redoslijedu do ove etape Danac Tobias Andresen (DSM-firmenich) ostao je vodeći u redoslijedu za plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru, dok je zelenu majicu za najboljeg penjača reuzeo Norvežanin Jonas Abrahamsen (Uno-X).

Po strartu iz Krka formirao se bijeg od trojice vozača kojega je inicirao Talijan Mirco Maestri (Eolo-Kometa), a pridružili su mu se Norvežanin Jonas Abrahamsen (Uno-X) i Čeh Michal Schuran (ATT Investments). Njih trojica su uspjeli stvoriti maksimalnu prednost od 3:20 minuta ispred pelotona, a 'pokupio' je i sve bonifikacije na prolaznim ciljevima u Malinskoj i Viškovu. U oba je navrata prvi prolaznim ciljem prošao Maestri ispred Abrahamsena i Schurana.

  • +3
Cro Race - 4. etapa Krk - Labin Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Trojica bjegunaca uspjela su se održati na čelu sve do vrha uspona na Učku kojim je prvi prošao Abrahamsen sa 50-ak metara ispred drugog Schurana i trećeg Maestrija, dok su na čelu glavne skupine bili vozači iz momčadi Jayco-AlUla. Ubrzo potom glavna je skupina 'progutala' bjegunce, pa je brdskim ciljem Afrići prvi prošao Nijemac Jonas Rapp (Hrinkow Advarics) ispred Talijana Andree Pietrobona (Eolo-Kometa) dok je treći bio Abrahamsen

Na prolaznom cilju u Pazinu došlo je do borbe za bonifikacijske sekunde vozača koji se nalaze pri samom vrhu ukupnog redoslijeda, a prvo mjesto i tri sekunde bonusa osvojio je Britanac Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), drugo mjesto i dvije sekunde bonusa pobjednik treće etape Talijan Nicolo Parisini (Q36.5), a treće i jednu sekundu bonusa Talijan Nicolo Buratti (Bahrain Victorious).

Uslijedio je brdski cilj Lindar gdje je ponovno maksimalan broj bodova osvojio Rapp no Abrahamsenu je i drugo mjesto bilo dovoljno kako bi preuzeo vodeće mjesto u redoslijedu za najboljeg penjača, dok je treći bio Danac Christopher Juul-Jensen (Jayco-AlUla).

U subotu je na rasporedu peta etapa, 189 km dugačka dionica od Crikevice do Ozlja. CRO Race završava u nedjelju 157.7 km dugačkom etapom od Samobora do Zagreba.