LJUBLJANA PUNA NADE

Slovenci željeli Grke, ali zadovoljni i Rusima

19.10.2009 u 19:27

Bionic
Reading

Slovenci još žive nogometnu euforiju. Premda u dodatnim kvalifikacijama nisu dobili Grke kao što su priželjkivali nego jake Ruse, u Ljubljani su vrlo zadovoljni i takvim epilogom

Slovenski nogometni stručnjaci zadovoljni su što je njihova izabrana vrsta pri ždrijebu dodatnih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi dobila Rusiju, a izbjegla Francusku i Portugal. Slovenci su ipak priželjkivali Grčku, a ne Rusiju, u kojoj kao najopasnijeg protivnika vide nizozemskog izbornika Guusa Hiddinka.

Hiddink je zaslužan za velik napredak ruske reprezentacije, a pod njegovim vodstvom Rusi su stvorili pravu nogometnu mješavinu istočnjačke tehnike i lucidnosti te za zapad karakteristične samodiscipline i taktičke zrelosti, izjavili su nekadašnji reprezentativci Sašo Udovič i Mladen Rudonja.

Dosad je Slovenija s Rusijom odigrala tri utakmice, od kojih jednu prijateljsku koju je izgubila sa 3:1, ali su mnogo presudnija bila dva susreta 2001. godine, kada su reprezentativci iz 'zlatne generacije' u kojoj su bili i Rudonja i Udovič u drugoj utakmici na ljubljanskom Bežigradu pobijedili rusku reprezentaciju sa 2:1. Time su Ruse eliminirali sa Svjetskog prvenstva, postigavši gol iz jedanaesterca koji je u 90. minuti utakmice iz sumnjive situacije dosudio engleski arbitar Graham Poll.

'Rusija je sjajan protivnik, no lošije bi bilo da smo dobili Francuze ili Portugalce. Mislim da su šanse 50:50, iako bi bilo bolje da se uzvratna utakmica igra u Moskvi, a ne u Mariboru', rekao je za slovensku televiziju njihov dugogodišnji sportski komentator Andrej Stare, dodajući da bi bilo odlično kad bi opet sudio Graham Poll.