NAPETO DO KRAJA

Slavlje Francuza! Autogol odlučio derbi u 'skupini smrti', a Njemačkoj se ovo prvi puta dogodilo na Europskom prvenstvu

Bionic
Reading

U posljednjoj utakmici prvog kola grupne faze natjecanja na Europskom nogometnom prvenstvu reprezentacija Francuske je u dvoboju odigranom na Allianz Areni u Muenchenu svladala Njemačku s 1:0

Najiščekivanija utakmica prvoga kruga nije ispunila želje ljubitelja nogometa širom svijeta jer su Nijemci i Francuzi odigrali borbenu, ali nogometno jako siromašnu utakmicu koju je odlučio autogol Hummelsa. Spektakl je izostao, ali jedini zadovoljnji mogu biti svjetski prvaci Francuzi, koji su ostvarili pobjedu protiv domaćina Njemačke koja im već sada garantira plasman u nokaut fazu.

Nijemci su posve razočarali, posebno igrom u napadu, pa Joachima Loewa čekaju velike brige uoči susreta s Portugalom i Mađarskom. Inače, ovo je prvi poraz Njemačke na otvaranju Eura, u prethodnih 12 turnira 'Elf' je u svojoj prvoj utakmici upisao sedam pobjeda i pet remija.

Dvoboj u Münchenu započeo je preoprezno i gotovo ništa se nije događalo do 20. minute. Bio je to brzi francuski napad u kojem je lijevi bek Hernandez oštro ubacio u sredinu, a posve krivo postavljeni Hummels pogađa loptu i u maniri napadača zabija loptu pod gredu svog vratara Neuera.

Njemačka je nakon primljenoga gola pojačala igru, ali su se svi njihovi napadi razbijali o čvrstu franusku obranu na čelu s Varaneom. O prvom poluvremenu najbolje govori podatak da je Hummelsov autogol bio jedini udarac u okvir vrata.

Drugo poluvrijeme počelo je vratnicom Rabiota u situaciji gdje je francuski veznjak bio sebičan i nije htio dati loptu posve samom Griezmannu. Njemačka uzvraća u 54. minuti kada Gnabryjev volej odlazi tik iznad grede.

Mbappe je u 67. minuti postigao prelijep pogodak, ali je poništen zbog zaleđa. Nijemci su bacili sve karte u napad, ali to je bilo izuzetno jalovo i bezopasno. U 85. minuti Benzema je zabio gol, ali je i on poništen zbog zaleđa.

  • +12
Francuska - Njemačka, 1. kolo, Euro 2021. Izvor: EPA / Autor: Kai Pfaffenbach / POOL

U ranije odigranoj utakmici u skupini F Portugal je u Budimpešti pobijedio Mađarsku s 3:0 i vodeći je na ljestvici s tri boda, koliko ima i Francuska. Bez bodova su Njemačka i Mađarska.

U subotu, 19. lipnja, na rasporedu su dvoboji 2. kola u ovoj skupini. Mađarska će u Budimpešti ugostiti Francusku, a Portugal i Njemačka će igrati u Münchenu.

NJEMAČKA - FRANCUSKA 0:1

Strijelci: 0:1 Hummels (20ag)

Pred 14.500 gledatelja na Fussball Areni sudio je Del Cerro Grande iz Španjolske.

  • NJEMAČKA: Neuer - Ginter (Can 87), Hummels, Rüdiger - Kimmich, Kroos, Gündogan, Gosens (Volland 87) - Havertz (Sané 74), Gnabry (Werner 74), Müller
  • FRANSUKA: Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández - Kanté, Pogba - Griezmann, Rabiot (O. Dembélé 90+5), Mbappé, Benzema (Tolisso 89)

EURO

Skupina F

Mađarska-Portugal0:3
Njemačka-Francuska0:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Portugal11003
2.Francuska11003
3.Njemačka10010
4.Mađarska10010

Sljedeće utakmice

23.6.Njemačka-Mađarska
19.6.Mađarska-Francuska