panika u kini

Skandal uoči Olimpijskih igara; evo zbog čega su neki plivači pod istragom FBI-ja!

23.05.2024 u 11:12

Bionic
Reading

Odbor američkog Kongresa zatražio je od Ministarstva pravosuđa i FBI-a da istraže kineske plivače

Odbor Predstavničkog doma zatražio je od FBI-a da primijeni Rodčenkovljev zakon kako bi istražio 23 kineska plivača koji su bili pozitivni na doping testiranju 2021. godine, ali nisu bili sankcionirani. Rodčenkovljev zakon, usvojen u prosincu 2020., omogućuje Sjedinjenim Državama da kazneno gone sve osobe uključene u međunarodni sustav dopinga, bez obzira na njihovu nacionalnost.

'Ovaj skandal postavlja ozbiljna pravna, etička i natjecateljska pitanja i mogao bi predstavljati širu državnu dopinšku strategiju Narodne Republike Kine s namjerom da se nepošteno natječe na Olimpijskim igrama, kao što je Rusija već učinila i za to je kažnjena,' stoji u pismu Odbora.

Već gotovo mjesec dana, Svjetska antidopinška agencija (WADA) je pod povećalom nakon što su New York Times i njemački kanal ARD otkrili da su 23 kineska plivača početkom 2021. bila pozitivna na trimetazidin – tvar koja može poboljšati izvedbu – i da nikad nisu bili sankcionirani, nekoliko mjeseci prije Olimpijskih igara u Tokiju. Američka antidopinška agencija (USADA) optužuje WADA-u da je namjerno zataškala ovu aferu.

WADA-u dijelom financira Međunarodni olimpijski odbor (MOO), što dodatno komplicira situaciju i podiže sumnje o nepristranosti u upravljanju antidopinškim pravilima i sankcijama.

sve osim nogometa