NAPADNUTA MONIKA SELEŠ

Sjećanje na najbrutalniji napad u svijetu tenisa!

30.04.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Monika Seleš početkom 90-ih godina prošlog stoljeća bila je najbolja tenisačica svijeta i razlog frustracije jednog njemačkog navijača, velikog štovatelja Steffi Graf

Na današnji dan 1993. godine, u četvrfinalnom dvoboju turnira u Hamburgu, u kojem je Monika Seleš igrala protiv Bugarke Magdalene Maleeve, Nijemac Günther Parche stigao je do klupe na kojoj je sjedila u to vrijeme jedna od najboljih svjetskih tenisačica Monika Seleš i zabio joj nož u leđa. Nažalost, Novosađanki je nakon tog događaja karijera praktički prekinuta, pa je ostala uskraćena za osvajanje jedinog od četiri grand slama koje nije osvojila - a to je bio Wimbledon.

Naime, Seleš je u karijeri uzela devet naslova na najvećim turnirima, a 1991. i 1992. godine osvajala je i Australian Open, Roland Garros i US Open i tih je godina i završavala kao prva igračica WTA liste.

'Prije nego što mi je tog dana oduzeta stvarnost, bila sam na vrhu svijeta. Nije moglo biti bolje, a onda je sve nestalo u trenutku. Povukla sam se u vlastiti svijet, umrtvila se ponašanjem kojim sam samu sebe onesposobljavala. Uletjela sam u onu Einsteinovu definiciju ludila i bio mi je potreban dug period da se iz toga izvučem. Iako sama ozljeda nije bila toliko teška, pravi pakao počeo je kad sam napustila bolnicu. Dugo sam patila od nesanice, depresije i paranoje zbog imaginarnog napadača koji me je opsjedao u snu. Tjednima nisam napuštala sobu i samo zahvaljujući svojim roditeljima uspjela sam izaći iz tog pakla', rekla je Monika Seleš.

Napadač Parche optužen je nakon incidenta, ali nije bio uhićen jer je utvrđeno da je psihički bolestan, a umjesto toga osuđen je na dvije godine uvjetne kazne i psihološki tretman.