NE PONOVILO SE

Sjećanje na gostovanje u Grčkoj i ružne scene; hoće li Fifa preuzeti odgovornost?

20.10.2017 u 09:51

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom dva su ogleda dodatnih kvalifikacija u kojima će se za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine boriti protiv uvijek neugodne i tvrde Grčke. Posljednje gostovanje u Pireju svim našim igračima i navijačima ostalo je u jako ružnoj uspomeni

Hrvatska će svoj put na Svjetsko prvenstvo u Rusiji sljedeće godine tražiti preko Grčke. Neće joj biti jednostavno, jer suparnik kojeg vodi njemački trener Michael Skibbe igra tipično grčki nogomet, prepoznatljiv prije svega po čvrstoj i agresivnoj obrani i kontranapadima.

'Nije ih bilo na prošlom Euru, ali sada ih na Rehhagelovim osnovama vodi još jedan Nijemac, Michael Skibbe. Znači, u filozofiji igre puno je toga istog kao i prije, čvrsta obrana i velika agresivnost', pojasnio je Nikola Jurčević, član bivšeg stožera hrvatske nogometne reprezentacije, koji je okršajima s Grčkom svjedočio i kao igrač.

No u razgovoru za tportal Jurčević je podsjetio i na veliku neugodnost koju je Hrvatska doživjela na svom posljednjem gostovanju u Grčkoj, točnije u Pireju, na stadionu Georgios Karaiskaki.

Naime na tu je utakmicu u organizaciji Uvijek vjernih stiglo 300-tinjak navijača, brodom preko Ancone, ali i njih 300-tinjak u vlastitom aranžmanu. S ovom prvom skupinom u društvu bio je i potpisnik ovih redova, pa mogu posvjedočiti kakav su doček imali hrvatski navijači pred stadionom u Pireju, na kojem su se tog 7. listopada 2011. godine, uz pristalice Olympicosa, pojavili i brojni navijači iz Srbije, točnije Delije.

Uslijedio je kukavički napad ogromnim kamenicama na autobuse iz kojih su izlazili hrvatski navijači. No čim su prvi hrvatski navijači uspjeli izaći iz njih, 'hrabri' napadači pod okriljem mraka, ali i zaštićeni jer su napad izveli s gornje ceste, dali su se u bijeg.

Inače, u Atenu su, istina bez ulaznica i u vlastitom angažmanu, stigli i Bad Blue Boysi, koji su u prijateljskim odnosima s navijačima Panathinaikosa, najvećeg rivala Olympiacosa, a koji su tih dana bili izuzetna logistička podrška navijačima iz Hrvatske. Ipak, pokušaj Boysa da uđu na stadion osujećen je, a dio navijača završio je u pritvoru.

I dok je taj incident, koji je prouzročio tek manju materijalnu štetu na autobusima, prošao relativno bezazleno, na stadionu je priređen totalni kaos koji je mogao proći i s puno težim posljedicama.

Koju minutu nakon početka utakmice na tribini su se pojavili huligani u crnim jaknama i s kacigama na glavi te su uz blagonaklonost domaćih redara stigli pred tribinu gdje su bili hrvatski navijači. Bilo je među našim navijačima i onih koji su imali veliko iskustvo s neugodnih gostovanja, pa ih bačeni Molotovljevi kokteli, koji su na svu sreću završili u plastičnoj ogradi tik pred tribinom, nisu uplašili. Nažalost, jedan topovski udar preletio je taj dio plastike i završio pred nogama navijača iz Crikvenice, Ivice Dedija, koji je htio 'udar' maknuti što dalje. No u trenutku kada ga je primio, eksplodirao mu je u ruci i odnio dio prsta, zbog čega je morao biti i hospitaliziran.

Kako je na tribini počelo veliko komešanje, u kojem su navijači padali jedni preko drugih, ali je postojala i mogućnost da sukob eskalira, sudac Webb prekinuo je utakmicu na nekoliko minuta. A u zraku se u tim trenucima osjećala - jeza. Ne ponovilo se tako nešto!

Možda i pod dojmom tog napada tadašnji izbornik Slaven Bilić i igrači doživjeli su poraz 2:0, a nakon njega spominjala se i izbornikova smjena. Ipak, uspio je aktualni trener West Ham Uniteda mobilizirati igrače, u sljedećoj utakmici pobijediti Latviju te potom kroz dodatne kvalifikacije i preko Turske stići do Eura u Poljskoj i Ukrajini 2012.

Naravno, iz kuta gledanja organizatora utakmica, ali i Fife, pod čijim se okriljem one održavaju, čini se logičnim da za njih ograniči dolazak gostujućih navijača jer znamo da povijest sukoba hrvatskih i grčkih navijača nije bezazlena. Nereda je bilo uoči utakmice AEK-a i Hajduka, potom i na dvoboju Dinama i PAOK-a, a sjećamo se i lova navijača Olympiacosa pojačanih Delijama na Boyse uoči i nakon utakmice Lige prvaka.

Kako doznajemo, odluka o zabrani dolaska gostujućih navijača na obje utakmice neće biti poznata do sljedećeg tjedna.

Dakle imajući u vidu opasnost, ali i nužnost da se svima na oba stadiona zajamči sigurnost, Fifinu odluku s nestrpljenjem iščekuju svi, posebice u Hrvatskom nogometnom savezu, što je Davor Šuker naglasio još uoči ždrijeba. Jer znamo da aktualno čelništvo HNS-a u dobrom dijelu navijačke populacije ne uživa povjerenje i podršku, što bi dodatno stvorilo bojazan zbog mogućih izgreda u Pireju.

Na naš upit o službenom stavu HNS-a te mogućoj odluci o zabrani dolaska gostujućih navijača na obje utakmice - što je preporuka Fife - kratko su odgovorili 'kako će službeno objaviti odluku kada je donesu'.

  • +42
Kvalifikacije za SP 2018., Ukrajina - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL