bijeg iz red bulla

Sjajni Ricciardo donio najgoru odluku u F1 karijeri ili ipak postoji tajni plan?

09.08.2018 u 09:58

Bionic
Reading

Prelazak Daniela Ricciarda iz Red Bulla u Renault ne djeluje kao pametan potez, no moguće je da je francuska momčad tek jednogodišnje prijelazno rješenje za njega...

Podsjetimo, 29-godišnji Australac iznenađujuće je odlučio napustiti 'bikove' koji su bili uz njega tijekom cijele karijere u elitnom automibilističkom natjecanju.

  • +9
Formula 1, VN Mađarske Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S Red Bullom je Ricciardo ostvario sedam pobjeda i došao na glas kao vozač koji izvodi najbolja pretjecanja u Formuli 1, ali nikad se nije našao u prilici boriti se za titulu prvaka.

Vjerovalo se da će promijeniti momčad samo ako se oslobodi mjesto u Mercedesu ili Ferrariju, što se nije dogodilo, ali on je svejedno prešao u Renault i tako donio odluku koja na prvi pogled djeluje neshvatljivo, jer francuska momčad mu sigurno neće sljedeće sezone dati pobjednički bolid.

'Bila je to daleko najteža odluka u mojoj karijeri, no mislim da je došlo vrijeme za promjenu,' pokušao je objasniti svoj potez Daniel Ricciardo.

Mnogi odlični vozači nisu ostvarili svoj potencijal zbog krivog izbora bolida kojeg će voziti, a tako se čini u ovom trenutku da bi mogao proći i Ricciardo, no ova odluka možda i nije tako besmislena.

Naime, Ricciardo je vjerojatno zaključio da ne može dobiti ni u kojem slučaju pobjednički bolid za sljedeću sezonu, a Red Bull mu nije htio dati ugovor na samo jednu godinu te mu tako dati šansu da ponovo bira momčad ako u 2019. opet ne bude zadovoljan.

Renault je pak poznat da ne pravi probleme svojim vozačima ako požele preći kod moćnijeg poslodavca, što je u par navrata koristio Fernando Alonso. U Ferrariju i Mercedesu definitivno će se otvoriti mjesta na kraju sljedeće sezone, pogotovo ako Vettel ne donese Talijanima naslov, a i Bottas će teško opstati među 'srebrnima'. Možda već i postoji usmeni dogovor s Australcem s jednim od najjačih momčadi.

Ricciardo bi tako mogao u 2020. godini dobiti ono što želi, a na tom putu skinuo je s vrata Hornera, Marka i ostale 'bikove'. Renault bi trebao biti tek prijelazna opcija, no ako tako ne bude, karijera Australca naći će se u problemima...