Taekwondo klub ION

Sjajni rezultati i osvojene medalje nisu sve; evo zašto ovaj borilački sport doprinosi pozitivnom razvoju čovjeka

06.03.2019 u 10:15

Bionic
Reading

Taekwondo klub ION jedan je od rijetkih koji se u zadnje vrijeme može pohvaliti izvrsnim rezultatima koje su postigli na Europskom klupskom prvenstvu

Na Europskom klupskom prvenstvu za kadete, juniore i seniore, koje se od 27. veljače do 3. ožujka održalo u grčkom Solunu održalo, Taekwondo klub ION postigao je zaista izvrsne rezultate.

Podatak kako je na ovom velikom natjecanju nastupilo više od 2000 sportaša iz 148 europska Kluba, dovoljno govori o masovnosti ovog sporta koji je, uzgred rečeno, najmasovniji borilački sport u svijetu i Hrvatskoj te drugi sport u svijetu i Hrvatskoj po brojnosti sportaša.

Kada je Taekwondo klub ION u pitanju nastupili su u kadetskoj i juniorskoj selekciji, a od rezultata koji treba svakako izdvojiti jest treće mjesto u ekipnoj juniorskoj konkurenciji.

Od ostalih rezultata koji su ujedno i kvalifikacije za juniorsko i kadetsko prvenstvo Europe koje će održati krajem godine, istaknimo ponosne članove Taekwondo klub ION:

  • Matija Črep je Europski klupski prvak
  • Lana Rogar je Europska klupska viceprvakinja
  • Nika Črep i Rhea Đokić su brončane s Europskog klupskog prvenstva

Zašto je dobro da djeca i mladi treniraju taekwondo?

Prvenstveno, taekwondo je borilačka vještina koja kod djece i rekreativaca formira određene obrasce ponašanja poput poštovanja prema starijima, treneru, ostalim sudionicima trenažnog procesa i okolini u kojoj dijete sportaš trenira.

Djeca i rekreativci u ovom borilačkom sportu uče kontrolirati svoje emocije te upravljati njima kako bi došli do željenog cilja. Zbog toga, taekwondo ima veliku ulogu u formiranju osobina ličnosti i tako svakodnevno doprinosi pozitivnom razvoju čovjeka.

Što se tiče fizičkog razvoja, taekwondo je jedan od rijetkih sportova koji nisu u tom smislu popularizirani a mogli bi se svrstati u ´bazične sportove´ poput gimnastike, atletike, …

Zašto? Taekwondo razvija bazične motoričke sposobnosti koje su potrebne u svakom sportu.

Često se dogodilo da dijete odustane od taekwondoa, pronađe svoje interese u drugom sportu i tamo dominira od samih početaka. Zašto? Zato što taekwondo razvija bazične motoričke sposobnosti poput brzine, eksplozivne snage, agilnosti, fleksibilnosti, koordinacije…  Sve te sposobnosti aktivirane su gotovo kroz svaki trening.