MARIĆEVA GREŠKA U KORACIMA

'Širić je najveći sudac u povijesti Hrvatske!'

10.12.2011 u 18:57

Bionic
Reading

Nogometni sudac iz Daruvara Bruno Marić, glavni akter prošlogodišnje afere o navodnom namještanju nogometne utakmice između Dinama i Hajduka iz 2009. godine, kada se tvrdilo da je splitski klub drastično oštećen, smatra da je uhićeni Željko Širić 'najveći sudački velemajstor u posljednjih dvadeset godina, pa i dulje'

Ironijom slučaja, razgovor s Marićem objavljen je u Slobodnoj Dalmaciji ove subote, dan nakon što je USKOK razotkrio najveću aferu u povijesti hrvatskog nogometa, no očito je da je napravljen koji dan ranije. Na račun osječkog bivšeg suca osumnjičenog za mito i namještanje utakmica HNL-a Daruvarac je iznio upravo nevjerojatne pohvale, prave pravcate panegirike.

'Za mene dvojbe nema: Željko Širić je najveći sudac u dvadeset godina samostalnosti Hrvatske! On je bio sudački velemajstor. Pričali su mi da je Hrvatska i u Jugoslaviji imala velike suce kao što su bili Valter Šumić, Marijan Rauš, Stipe Glavina, Pino Glažar... Ali Širić je za mene najveći. Nogometni teren je njegova prirodna sredina. Širkan je bio šarmer i šmeker sa zviždaljkom u ustima. Nitko mu po kvaliteti danas nije ni blizu...' objavljeno je u Slobodnoj Dalmaciji.

Zanimljivo je da splitski list nije intervjuirao Marića vlastitom odlukom, već kao posljedicu sudske presude. Slobodnu Dalmaciju, naime, Marić je tužio zbog napisa o 'ukradenoj utakmici', no nije tražio novčanu odštetu, već intervju u kojemu bi kazao svoju istinu. Medijski prostor je, kako vidimo, dobro iskoristio, očito je do jučer smatrao da je korisno održavati dobre odnose s vrhom nogometne piramide u Hrvatskoj.

Nakon što su potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Željko Širić i predsjednik sudačke organizacije Stjepan Djedović uhićeni i pospremljeni u jednomjesečni pritvor zbog sumnje da su za pošteno suđenje uzeli predujam od 30 tisuća eura, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se USKOK-ov slučaj rasplesti do kraja. Pokažu li se optužbe točnima,  logično je očekivati i prokazivanje imena svih sudaca koji su na terenu provodili Širićeve i Djedovićeve zamisli.