SIPA U AKCIJI

Širi se istraga; imovinu Mamićevih sada pretresaju i u BiH!

25.01.2016 u 12:47

Bionic
Reading

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su u ponedjeljak pretrese objekata na tri lokacije na području Ljubuškog i Tomislavgrada po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH

Kako prenosi Dnevni avaz, aktivnosti se provode u okviru istrage koja se vodi u Hrvatskoj i BiH, protiv više osoba, zbog krivičnih djela zločinačka orgamizacija u vezi sa zloupotrebom povjerenja u privrednom poslovanju i pranjem novca.

'Aktivnosti se provode s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno krivično djelo pranje novca.

U tijeku su pretresi poslovnog i stambenih objekata koje koristi osoba inicijala M.M., a aktivnosti se poduzimaju po zahtjevu Republike Hrvatske za pružanje međunarodne pravne pomoći. Nakon realizacije navedenih naredbi, SIPA će Sudu BiH i Tužilaštvu BiH dostaviti odgovarajuće izvještaje o poduzetim aktivnostima i privremeno oduzete predmete.

Također, vrše se i provjere financijskih transakcija i poslovanja osumnjičenih u BiH. Radi se o složenoj istrazi i transakcijama u višemilijunskim iznosnima, priopćeno je iz SIPA-e i Tužilaštva BiH.

'Dnevni avaz' iz izvora bliskih Tužilaštvu BIH saznaje da SIPA pretresa imovinu koju koristi Mario Mamić, sin Zdravka Mamića, izvršnog dopredsjednika zagrebačkog Dinama.

Mariju Mamiću blokirana je imovina i bankovni računi u BiH čija je ukupna vrijednosti oko 2,6 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko 1,3 milijuna eura.

Cijeli članak pročitajte OVDJE