SAMO ZA tPORTAL

Šimunić je u Srbiji zbog starta na Sulejmaniju bio 'zločinac', a nama je priznao što stvarno misli o njemu

08.03.2023 u 06:43

Bionic
Reading

U lipnju, točnije 24., na stadionu NK Papuk održat će se humanitarna utakmica kojom će bivši hrvatski nogometni reprezentativac Danijel Pranjić okončati svoju veliku nogometnu karijeru tamo gdje ju je i započeo

Ovaj se događaj odvija u organizaciji Udruge 33515 i portala 33515.net te u suorganizaciji Grada Orahovice i Virovitičko-podravske županije i pod generalnim pokroviteljstvom Vinarije Patkoš, a najvažnije je to da će sav prihod s ovog humanitarnog događaja otići za liječenje desetogodišnjeg dječaka Petra Špeha.

Na ovom velikom oproštajnom spektaklu s Danijelom Pranjićem u ekipi zaigrat će i neki njegovi suigrači iz bogate klupske i reprezentativne karijere. Svoj su dolazak do sada potvrdili: Ivan Bošnjak, Gordon Schildenfeld, Josip Šimunić, Ivan Rakitić, Goran Popov, Miralem Sulejmani, Ivan Klasnić te orahovački dvojac Bojan Živković i Igor Babić.

Naravno, protiv Pranjićevih zvijezda zaigrat će orahovački nogometni trećeligaš Papuk Osječko 1664.

'Nisam imao neku veliku želju za organiziranjem oproštajne utakmice, ali rodila se ideja da bismo njome mogli prikupiti pomoć za Petra te sam iste sekunde pristao, znajući pozadinu priče. U prvom poluvremenu bit ću sa spomenutim suigračima, a u drugom dijelu u dresu Papuka, kluba u kojem sam počeo karijeru, ali za koji nisam odigrao nijednu seniorsku utakmicu', rekao nam je Danijel Pranjić, koji se nakon igračke karijere posvetio trenerskom poslu. I trenutno radi u NK Trnje.

Usput je potvrdio kako ima obećanje da će se na priredbi pojaviti i bivši srpski reprezentativac Miralem Sulejmani.

'Bili smo suigrači u Heerenveenu, s time da je to njemu bio prvi inozemni klub. I naravno, nije mu bilo jednostavno doći u novu sredinu. A kako sam ja već bio tamo, osim toga sam nešto stariji, puno sam mu pomagao. Čak smo i živjeli neko vrijeme zajedno te smo bili kao braća.'

Naravno, potvrda dolaska Sulejmanija, a koji bi u tom slučaju trebao igrati sa Šimunićem, vraća nas na detalj iz rujna 2013. godine, kada je na Zvezdinom stadionu igrana utakmica reprezentacija Srbije i Hrvatske u sklopu kvalifikacija za SP 2014., a u 80. minuti, pri rezultatu 1:1 (op.a., tim je rezultatom dvoboj i završen), Joe Šimunić je prekršajem zaustavio Sulejmanija. Dobio je Šimunić direktni crveni karton, ali u Srbiji su taj start, naravno, dočekali 'na nož', a hrvatskog reprezentativca tretirali kao 'zločinca'. Kako je izgledao taj start, pogledajte OVDJE.

Prije nekoliko dana o Šimunićevom startu na Sulejmaniju govorio je i Igor Štimac, u to vrijeme izbornik reprezentacije.

'Kad sam vidio da je krenuo na Sulejmanija, pala mi je zastavica na oči. Nije trčao da njega stigne i uzme mu loptu, trčao je toliko da bude kratak kako bi ga mogao pogoditi. Njemu je sve 'ono hrvatsko' došlo u glavu, vidio je metu, uokvirio je metu i gledao je kada da stigne. To je bilo gadno čišćenje, nije bilo lijepo', prisjetio se Štimac.

No nazvali smo i Josipa Šimunića, danas izbornika hrvatske U-19 reprezentacije, te se prisjetio događaja otprije deset godina.

'Znate, ja na nogometnom terenu ne bih pustio ni bratu. Druga je priča izvan terena. I ja sam uoči te utakmice jedino imao u glavi da ne smijemo izgubiti, jer onda bi izgubili izglede za plasman na Svjetsko prvenstvo. I moja je greška bila što sam stajao preduboko, odnosno predaleko od igrača, u ovom slučaju Sulejmanija. A nakon kornera lopta je krenula prema njemu. I jedino što sam mogao bilo je zaustaviti ga. Jer da nisam uspio u tome, on bi izašao sam na Pletikosu, vjerojatno i zabio i tu bi naše lađe potonule. Naravno, bilo je bolje srušiti ga što dalje od gola, jer da je to bilo kasnije u 16-ercu, bio bi i penal', rekao nam je Šimunić.

Jeste li se nakon tog starta vidjeli sa Sulejmanijem ili barem popričali?

'Poslije nismo, ali prije smo se vidjeli nekoliko puta. Između ostalog, kad je s Ajaxom igrao protiv Dinama. Ali on je super momak, izuzetno pozitivan. Znam čak da ima familiju u Zagrebu. Upoznao sam i njih, tako da u onom startu zbilja nije bilo ničega zlobnog. Ja sam, najiskrenije, razmišljao samo o rezultatu, odnosno uspjehu Hrvatske. I zato se veselim što ćemo Miralem i ja u lipnju igrati zajedno. S plemenitim ciljem, pomoći malenom Petru', završio je Šimunić.

Vjerujemo, i nadamo se, da je začepio usta onima koji su u tom startu vidjeli 'puno više' od sportskog prekršaja.