NOVI IZAZOV

Šest i pol godina bio je bez angažmana, sad ide u Kinu

04.02.2017 u 11:05

Bionic
Reading

Hrvatski su nogometaši ove zime mahom odbijali bajoslovne ponude kineskih klubova. Kad neće Mandžo, Kalinić ili Brozović, hoće naši treneri. Put Kine ovih dana krenuo je Zvonimir Soldo...

Bogatu je nogometnu karijeru Zvonimir Soldo (49) završio 2006. godine u dresu njemačkog Stuttgarta i odlučio se posvetiti trenerskom poslu. U siječnju 2008. godine preuzeo je Dinamo i s 'modrima' te sezone osvojio prvenstvo i Kup, no ni dvostruka kruna nije ga mogla zadržati jer nije bio na istoj 'valnoj dužini' sa Zdravkom Mamićem.

Karijeru je nastavio u Bundesligi, u ljeto 2009. preuzeo je Köln i uspio spasiti klub ispadanja, no nije uspio 'spasiti' svoju poziciju. Tako je Soldo od listopada 2010. godine bio bez trenerskog angažmana.

Vratio se u Zagreb i uspješno okušao u ugostiteljstvu, vodeći jedan od najpoznatijih zagrebačkih kafića u samom centru grada. No, čini se kako mu je šest i pol godinaodmora bilo dovoljno, pa je prihvatio novi izazov.

Soldo će tako ove sezone raditi u kineskom prvoligašu Shandong Luneng, trebao bi biti pomoćnik legendarnom Felixu Magathu. Ovaj poziv nije stigao slučajno, Magath je radio sa Soldom u Stuttgartu, a bivši je hrvatski reprezentativac u to vrijeme bio kapetan 'švaba'. Hrvatski se trener već priključio kineskoj momčadi koja je na pripremama u Španjolskoj, a glavne zvijezde su Graziano Pelle, Diego Tardelli Papiss Demba Cisse.

Treba napomenuti kako je Shandong Luneng četiri puta osvajao kinesko prvenstvo, a momčad su dosad već vodila dva hrvatska trenera - Branko Ivanković od 2009. do 2011., te Rajko Magić 2011. godine.