formula 1

Senzacionalan transfer iz temelja će uzdrmati svijet Formule 1; Red Bull je 'počistio' redove Mercedesa koji će se teško oporaviti...

08.05.2021 u 13:33

Bionic
Reading

Momčad Red Bulla suočila se s velikim problemom jer na kraju ove sezone proizvođač njihovih motora, japanski automobilistički gigant Honda, napušta Formulu 1. U Red Bullu su odlučili da će sam nastaviti s proizvodnjom postojećih Hondinih motora, te su krenuli u potragu za pojačanjima

I baš je tu nastao potpuni kaos jer je Red Bull doslovno 'počistio' redove najvećeg konkurenta Mercedesa! Za sada je službeno potvrđeno kako čak petorica Mercedesovih inženjera za interni pogon napuštaju momčad i prelaze u Red Bull!

Ova je informacija iz temelja uzdrmala svijet Formule 1 jer je sada potpuno jasno kako će Red Bull u sljedećim sezonama, s ovim inženjerskim pojačanjima, ponovno biti glavni kandidat za osvajanje naslova!

Sad već bivši tehnički direktor Mercedesa Ben Hodgkinson će voditi projekt u Red Bullu, a on je samo jedan od brojnih pridošlica koji dolaze iz Mercedesa. Stewe Blewett, dosadašnji šef proizvodnje u Mercedesu, preuzima ulogu direktora proizvodnje Red Bullovih pogonskih jedinica. Omid Mostaghimi, Mercedesov šef tima za elektroniku, u Red Bullu će biti glavna osoba za pogonske sklopove, elektroniku i ERS. Pip Clode dolazi na mjesto šefa za mehanički dizajn ERS-a, Anton Mayo na mjesto šefa za razvoj motora s unutarnjim izgaranjem, a Steve Brodie postaje vođa skupine za operacije vezane uz motor s unutarnjim izgaranjem.

To su samo najzvučnija imena, ljudi koji su u stvari konstruktori Mercedesovog motora koji je pokorio konkurenciju. Sad će taj posao raditi za Red Bull...

Šef Mercedesove F1 momčadi Toto Wolff nije bio iznenađen ovakvim raspletom.

'Očekivao sam da će Red Bull pokušati unovačiti neke od naših zaposlenika. Sve je to dio natjecanja i jedna velika bojišnica, moramo ovo shvatiti kao sportaši i nikako drugačije', kazao je Wolff i dodao:

'Svaka čast na projektu Red Bulla. Volio bih da se borimo protiv njihovih pogonskih jedinica.'

Wolff tvrdi da je Red Bull kontaktirao više od 100 njihovih ljudi, ali da ih se samo 15 odlučilo pridružiti momčadi. S druge strane, Helmut Marko je rekao da je Mercedes udvostručio plaću onima koji odbili transfer.

'Jedna je stvar poduplavanje plaće... Ali nakon nekog vremena više ne bismo mogli pratiti takav tempo, čak i za lojalne ljude. Tako je kako je. Poštujem svakoga tko pokušava obraniti ili izgraditi svoj biznis, još uvijek nije vrijeme da uzvraćamo udarce', zaključio je miroljubivo Wolff.

U Red Bullu su pak bili skoro pa euforični. Istina odradili su fantastičan transfer, potvrdio je to i šef Red Bullove ekipe Christian Horner.

'Oni će nam pružiti najjaču moguću tehničku platformu za budućnost. Misija Red Bulla je da sve aspekte svog poslovanja do maksimuma što će biti uzbudljivo, ali i izuzetno zahtjevno. Znamo da će se uspjeh postići dovođenjem najboljih i najsjajnijih talenata, korištenjem pravih resursa i stvaranjem pravog okruženja u kojem mogu napredovati', kazao je Horner.